V klepci

Zavedie Európska únia ekonomické sankcie proti svojim vlastným členom? Alebo sú reči o odoprení fondov len pokusom vyvinúť tlak na členské štáty, ktorých lídri porušujú demokratické princípy? Niektorí nemeckí predstavitelia vraj uvažujú o tom, že pred rozhovormi o budúcom úniovom rozpočte preskúmajú možnosť zamedziť prístup Budapešti a Varšavy ku kohéznym fondom.

01.06.2017 22:00
debata (12)

Netreba tu azda nejako zvlášť vysvetľovať, ako sa k EÚ a jej budúcnosti správajú Viktor Orbán a Jaroslaw Kaczynski, ktorí svorne hlásajú potrebu „kultúrnej kontrarevolúcie“. Celá ich kontrarevolúcia prebieha zatiaľ zhruba tak, že zatiaľ čo bez mihnutia oka čerpajú európske fondy ako čosi, na čo majú neodňateľný nárok, správajú sa ako nepriatelia únie a spoločných hodnôt, na ktorých únia stojí.

Orbán, ktorého vláda by si bez európskych peňazí v Maďarsku ani neškrtla, rozpráva o „diktáte EÚ“, zatiaľ čo likviduje médiá a jeho ľudia používajú rétoriku lokajov Vladimíra Putina o zradných mimovládkach a potrebe boja za kresťanské tradície proti „liberálnym marxistom“ z Bruselu. Kaczynského strana v Poľsku podobne zametá s ústavnosťou, s nezávislosťou justície, médiami.

Koncept neliberálnej demokracie nie je len bonmotom hodiacim sa do rozhovorov v salónoch európskej inteligencie. Maďarsko a Poľsko názorne ukazujú, ako ľahko sa môžu krajiny s demokratickými tradíciami, ale aj bohatými vlastnými skúsenosťami z autoritárskych a totalitných režimov kĺzať naspäť v čase a nezabráni im v tom ani členstvo v najväčšom demokratickom klube na planéte.

Otázka je, čo s tým môže Európa robiť. Najskôr je pravda, čo hovorí poradkyňa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej Nathalie Tocciová: keby sa orbánovské Maďarsko dnes uchádzalo o členstvo v únii, nemalo by šancu, pretože nespĺňa podmienky. Problém je v tom, že Orbánovo Maďarsko už členom je a jeho vylučovanie – bez ohľadu, či sa to vôbec dá, alebo nie – by malo byť tým posledným, o čom sa v únii uvažuje. Ak je Viktor Orbán pre úniu už stratený, stratený by nemal byť maďarský ľud, ktorý napokon jediný môže svojho lídra odmietnuť.

Únia je tak trochu v klepci: ak je Orbán Putinov agent, ktorého úlohou je štvať proti pokračovaniu európskej integrácie, je to zlé. Ťažko však nájsť lepší argument pre putinovský naratív o „nedemokratickej Európe“, ako keď začne komisia trestať členov za politické prehrešky finančnými sankciami. Pomôže to alebo to, naopak, posotí maďarskú spoločnosť ešte viac na východ? A kam to posotí Poľsko? Pri všetkých známych rozdieloch; ako by asi bolo dopadlo Rakúsko, keby sa po vstupe Jörga Haidera do vlády nedostalo len do kratučkej diplomatickej karantény, ale aj pod nejaký podobný dlhodobý ekonomický tlak?

Pre nás na Slovensku má otázka ešte ďalší rozmer. Hoci náš ťah smerom do centra viacrýchlostnej únie nás od našich susedov vzďaľuje, naďalej zostávame geograficky i ekonomicky srdcom V4. Žiadne stromy do neba nerastú a ani Orbán s Kaczynským tu nebudú večne. Musíme však byť pripravení i na to, čo bude dovtedy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #sankcie