Konzistentný darebák

Je možno len zopár vecí, o ktorých možno povedať, že Donald Trump je pri ich presadzovaní konzistentný. Žiaľ, sú to práve tie najhoršie veci. Odstúpenie od Parížskeho dohovoru o boji s klimatickou zmenou je jednou z nich.

02.06.2017 18:30
debata (21)

Mnohí si všímajú, že odstúpenie od Parížskeho dohovoru je viac-menej len symbolickým aktom. To je, prísne vzaté, pravda. Dohovor nestanovil právne, ale morálne záväzky členských krajín pri presadzovaní čistejších energií z obnoviteľných zdrojov na úkor energií z fosílnych palív.

Symbolické gesto je to aj z hľadiska Trumpa samotného. Od prvých dní v úrade totiž robí všetko pre to, aby tak či onak znemožnil Spojeným štátom dosiahnuť ciele, ku ktorým sa v Paríži prihlásili. Jeho doterajšie kroky týkajúce sa energetiky urobili z americkej časti dohovoru kus popísaného papiera dávno predtým, ako sa odhodlal na toto záverečné symbolické gesto.

Lenže takáto symbolika sa rovná činom. Určite je to tak v prípade, keď ide o druhého najväčšieho producenta skleníkových plynov na svete. Sotvakto môže byť vážne nahnevaný na Sýriu, ktorá má dnes celkom iné problémy, či na Nikaraguu, ktorá je v zoznamoch znečisťovateľov hlboko, hlboko vzadu. Ak sa k týmto dvom štátom, ktoré ako jediné Paríž odmietli, pridá ekonomika kalibru USA, je to niečo celkom iné.

Donald Trump vo štvrtok ukázal, že ak je v niečom naozaj konzistentný, je to darebáctvo. Nie je to v jeho prípade nič nové, vždy znovu však dokáže prekvapiť tým, aký je v tom dôsledný.

Odstúpením od Parížskeho dohovoru sa teda sotvačo zmení na Trumpovej doterajšej politike, pretože tento americký prezident neurobil v úrade nič, čo by mohlo zakladať aspoň nádej na zmenu k lepšiemu. Podporovaný popieračmi ľudského príspevku ku klimatickej zmene, lobistami v prospech fosílnych energií (skupina republikánskych senátorov, ktorá ho listom vyzvala odmietnuť Paríž, prijala podľa denníka Guardian len v posledných piatich rokoch desať miliónov dolárov od energetických spoločností) a odmietačmi vedy ako takej, prezident Trump drasticky zosekal fondy pre environmentálne agentúry a kde mohol, tam dosadil ľudí, ktorých presvedčenie ide priamo proti zmyslu existencie týchto inštitúcií.

Čo na tom všetkom vlastne mohol ešte zhoršiť? No áno, ešte sa mohol oficiálne prihlásiť k tomu, že budúcnosť planéty je mu ukradnutá. Že je jednoduchšie hromžiť na imigrantov a posielať na nich armádu, ako pochopiť, aký podiel na svetovej migrácii majú klimatické zmeny a ako klimatické zmeny prispievajú k zhoršeniu bezpečnosti a stability vo svete.

Že sa síce rád chvasce tým, aký je podnikateľ, nevidí však, že štáty, ktoré investujú do obnoviteľných zdrojov, aj ekonomicky prosperujú. Že po tom, čo obral Spojené štáty o spojencov v Európe, oberá ich o spojencov na celej planéte. America first? Iste, záleží na tom, z ktorého konca sa na zoznam pozeráme.

Donald Trump vo štvrtok ukázal, že ak je v niečom naozaj konzistentný, je to darebáctvo. Nie je to v jeho prípade nič nové, vždy znovu však dokáže prekvapiť tým, aký je v tom dôsledný.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #Donald Trump #Parížska dohoda