Každý bude dobrý

Bol som zvolený, aby som zastupoval občanov Pittsburghu, nie občanov Paríža, vyhlásil Donald Trump vo svojom prejave o odstúpení Spojených štátov od Parížskeho dohovoru. Prejav bol ako obvykle plný zavádzania a demagógie, aspoň túto jeho časť však americký prezident podal ako samozrejmosť. Už po pár dňoch sa ukázalo, že ani táto časť nesedí.

05.06.2017 22:00
debata (3)

Starosta Pittsburghu William Peduto je podpísaný pod vyhlásením viac ako stovky amerických starostov, ktorí s Trumpom nezdieľajú názor, že Parížsky dohovor by poškodil americkú ekonomiku a amerických občanov. Verejne sa zaväzujú, že ich mestá sa budú naďalej riadiť tým, k čomu sa predchádzajúca americká vláda v Paríži prihlásila.

Energetickí giganti si uvedomujú, že i keby im zelená politika liezla na nervy, energetika zameraná na obnoviteľné zdroje a čistejšie technológie otvára aj pre nich množstvo nových príležitostí.

Nie sú to len tak hocijakí starostovia. Počnúc New Yorkom a Los Angeles, na zozname odbojníkov sú metropoly s dohromady zhruba päťdesiatimi miliónmi obyvateľov. A čo je pre Trumpa a jeho podporovateľov ešte nepríjemnejšie, nejde o žiadnu stranícku akciu. V zozname sú zastúpení starostovia republikáni práve tak ako demokrati.

Prezident Trump bol dozaista zvolený preto, aby zastupoval aj občanov Pittsburghu. Otázka však je, či ich naozaj zastupuje. Ak sa niekto v Pittsburghu domnieval, že – v súlade s Trumpovými predvolebnými sľubmi – prezident odmietol globálny dohovor o boji s dosahmi klimatickej zmeny kvôli nemu a jeho záujmom, hlboko sa mýlil. Práve tak, ako sa mýlil, keď veril Trumpovým sľubom o „vyčistení žumpy“ a vyhnaní veľkých peňazí z politiky.

Kto by už mohol lepšie usviedčať Trumpa z oboch lží ako šéf ekonomických poradcov Bieleho domu Gary Cohn? Tento bývalý prezident Goldman Sachs bez servítok hovorí, že uhlie je dnes už nevýhodné a hospodársky bezvýznamné. Zlaté časy uhoľného baníctva sa jednoducho nevracajú a (nielen) Pittsburčanom to nehovorí nik iný, ako nedávny vrcholný predstaviteľ inštitúcie, ktorej Trump v kampani nasadzoval diabolské rohy azda najviac zo všetkých.

Smutná irónia. Ešteže Pittsburčania nie sú odkázaní len na Donalda Trumpa. Ich starosta chápe svoju misiu trochu inak ako prezident, ktorý ich potreboval pred voľbami, a skutočne ich zastupovať nikdy nechcel. Zastupuje totiž celkom iné kruhy… lenže ktoré kruhy naozaj zastupuje?

Znie to neuveriteľne, ale od odstúpenia od Paríža prezidenta odhovárali napríklad aj také firmy, ako ExxonMobil, cez svojho bývalého šéfa a dnešného šéfa diplomacie Rexa Tillersona. Energetickí giganti si totiž uvedomujú, že i keby im zelená politika liezla na nervy, energetika zameraná na obnoviteľné zdroje a čistejšie technológie otvára aj pre nich množstvo nových príležitostí. Tí, čo dnes popierajú realitu, budú ňou zajtra prevalcovaní. Aj v biznise.

Ako vo svojej talkshow uviedol populárny John Oliver, to je už čo povedať, keď ExxonMobil či Philip Morris sú tí dobrí. Ameriku rozhodne netreba odpisovať. Donald Trump poskytne dôvod byť za dobrého každému. Je to len otázka času.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump