Lekcie z dávnych krívd

Čože by to bolo za spomienku na prvú svetovú vojnu bez spomienky na krivdy, ktoré sa niektorým udiali po jej skončení? Nuž, ak by sme sa opýtali Nemcov, najskôr by nám povedali, že sa celkom dobre bez takej spomienky zaobídu.

06.06.2017 22:00
debata (2)

Pretože nech bola Versaillská zmluva z roku 1919 k Nemecku akokoľvek nespravodlivá, Tretia ríša, ktorá na nespravodlivosti Versailles založila svoju identitu, bola miliónnásobne horšia.

Nezmyselnosť vyvolávania pocitu celonárodného ublíženia tkvie v ignorovaní všetkých zákrut, ktoré k tej koncovej udalosti viedli.

Ako by sme dopadli u našich južných susedov s Trianonskou zmluvou, podpísanou v tom istom Versailles len o rok neskôr? Víťazmi vojny nadiktované hranice Maďarska po rozpade niekdajšej monarchie tiež neboli extra spravodlivé. A, pochopiteľne, tiež poskytli zámienku, tentoraz maďarským fašistom pri snahe o zvrátenie výsledkov predošlého konfliktu.

Pravda, mali to o čosi ťažšie, pretože fašistické vlády vznikali aj všade naokolo, čiže aj na územiach, ktoré „obete Trianonu“ považovali za svoje, a karty v strednej Európe nerozdávali oni, ale Tretia ríša.

Nuž a po skončení druhej svetovej vojny prišlo ďalšie účtovanie. Keďže dojímavá starosť o osudy nemeckého obyvateľstva v iných krajinách patrila k hlavným báchorkám, ktorými Adolf Hitler zdôvodňoval prvú fázu svojej agresie, víťazné veľmoci pri opätovnom prekresľovaní máp prišli k názoru, že najlepšie bude, keď už nemecké enklávy v nenemeckých krajinách nebudú. V obnovenom Československu sa v tom istom balíku zviezol aj transfer Maďarov. Aj preto, lebo pri rozbíjaní predvojnovej republiky neúčinkovali len sudeťáci a ľudáci.

Pravdaže, história je v skutočnosti kľukatejšia a hrá mnohými odtieňmi čiernej a bielej, na rozdiel od takto zjednodušených príbehov. O to viac však vyniká nezmyselnosť počínania tých, čo vezmú jednu udalosť, aby vyvolávali pocit celonárodného ublíženia, pričom celkom ignorujú všetky zákruty, ktoré k tej koncovej udalosti viedli.

Presne tak, ako to robia predstavitelia maďarskej nacionalistickej pravice, periodicky vyťahujúci Benešove dekréty a mávajúci nimi, akoby odhalili univerzálny dôvod všetkého zla na maďarskej zemi. Momentálne sa rušením Benešových dekrétov pri príležitosti 70. výročia odsunu Maďarov z územia dnešného Slovenska kasá štátny tajomník pre národnú politiku Orbánovej vlády Árpád János Potápi.

Čo dodať? Demokratické Nemecko a väčšina jeho politikov dávno vedia, že pochopiť lekciu z Versailles okrem iného znamená neposkytnúť už nikdy dôvod na konferencie, kde víťazi krvavých konfliktov uvaľujú na porazených nezmyselne tvrdé sankcie, ktoré vedú k ďalším, ešte horším konfliktom.

Benešove dekréty by v dnešnej Európe určite neobstáli politicky ani právne. Je to však aj preto, lebo dnešná Európa v ničom nepripomína tú Európu, v ktorej odsuny obyvateľstva na základe národnosti vyzerali po tom všetkom ako ešte to najmenšie zo ziel. Lekciou z Benešových dekrétov teda môže byť iba to, aby sa nikdy v nijakej podobe nevrátili. Nie návrat do stavu pred nimi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trianon #Benešove dekréty