Výhybka na trati

Kedysi platilo, že každý šuster sa má držať svojho kopyta.

07.06.2017 20:00
debata (4)

V prípade politikov to znamenalo, že museli dosahovať dostatočne široké a vysoké vzdelanie, aby vôbec v politike mohli byť. Rozhľad sám síce dobrého politika ešte nerobí, ale je toho zásadným predpokladom.

Richard Sulík sa už dávnejšie rozhodol pre svoj vlastný výklad politiky aj liberalizmu. Najnovšie jazykom ôsmej cenovej (to nie je nové) kritizuje ambíciu Slovenska zaradiť sa do kategórie A krajín EÚ, pretože krajiny ako Nemecko a Francúzsko sú „pochybným okresným spolkom“. Podľa jeho grafov HDP krajín jadra za posledných 16 rokov rástol neisto a pomaly, zatiaľ čo Slovensko stúpalo závratným tempom. Pochybnosť prvej ligy dokazuje aj hrozbou verejného dlhu, harmonizáciou daní a povinnosťou prijímať utečencov. To posledné je, obávam sa, hlavnou príčinou, prečo Sulík kritizuje ambíciu Roberta Fica o hlbšej integrácii EÚ a nepretrvávaní niekde „v depe na vedľajšej koľaji“, ako sa vyjadril premiér.

Priznal aj to, že smerovanie k jadru nebude jednoduché. Tu niekde zrejme tkvie aj myšlienková vlaková výhybka, ktorú zaradil predseda SaS a ktorá svedčí ak nie o nedostatočnom, tak aspoň obmedzenom pohľade na politickú realitu. Slovensko je totiž naozaj v hraničnej situácii a nemá veľmi na výber: buď sa rozhodneme pokúsiť smerovať vyššie, alebo ostaneme prešľapovať na mieste.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #Politika