Analýzy ukázali...

Dokázať priamy súvis medzi škrtmi v bezpečnosti a úspešnými teroristickými útokmi nemusí byť až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať podľa predvolebnej rétoriky.

08.06.2017 09:00
debata (2)

Pravdou však zostáva, že Theresa Mayová osekávala rozpočty polície v čase, keď bola ministerkou vnútra a pokračovala v tom aj vtedy, keď sa stala premiérkou. Čo dodáva jej siláckym prejavom po Manchestri a najmä po víkendovom útoku v Londýne nádych pokrytectva.

Nie nepodobne tomu, ako pokrytectvom zaváňa celá jej predvolebná kampaň. A s každým ďalším verejným expozé predsedníčky vlády a členov jej kabinetu je závan silnejší a silnejší.

Líder labouristov Jeremy Corbyn, ktorého všetci odpisovali ako nezvoliteľného, nie je podľa domácich pozorovateľov ideálnym účastníkom debát, v ktorých treba protivníkov jednoducho rétoricky utĺcť a nehľadieť pritom veľmi na čistotu a koncíznosť argumentov. Keď však ide o to, predstaviť voličom pozitívny program, je silnejším hráčom, než by sa bol ktokoľvek nazdal.

Prieskumy ešte pred mesiacom napovedali, že konzervatívci nad labouristami zvíťazia. V čase konania volieb už prieskumy nevyjasňujú nič.

Zoči-voči Mayovej, ktorá strácala body s každým ďalším odhaleným zámerom konzervatívcov, daňovými kotrmelcami (daň z demencie) a všeobecne plánmi hodiť náklady brexitu na hlavy najzraniteľnejších sociálnych vrstiev Veľkej Británie, je Corbyn silný dosť.

Volebný program Labour Party dozaista obsahuje aj nevyjasnené otázky, je však absolútne jasný v tom, že labouristi pod Corbynovým vedením zavelili doľava. Už to nie je blairovská súťaž s konzervatívcami o to, kto lepšie zastúpi londýnsku City a nenaštve pritom príliš tých, ktorých hádže cez palubu.

Britskí voliči to očividne akceptujú. V čase, keď sa Mayová rozhodla využiť pozitívne preferencie toryovcov a vyhlásila prekvapivé predčasné voľby, hovorili všetky analýzy o obrovskom víťazstve konzervatívcov.

Corbyn, ktorému sa neveľmi darilo presvedčivo oponovať konzervatívnej vláde a na veľkú neľúbosť svojich priaznivcov sa často vyhýbal priamemu konfliktu, prevrátil analýzy prakticky počas jediného mesiaca naruby. Odrazu to bol on, kto vyzýval Mayovú na priamy súboj pred televíznymi kamerami, a bola to premiérka, ktorá sa takému súboju v predtuche vlastnej porážky vyhýbala.

Prieskumy ešte pred mesiacom napovedali, že konzervatívci nad labouristami zvíťazia v rozdiele desiatok percentuálnych bodov. Dnes, v čase konania volieb, prieskumy nič nevyjasňujú. Naopak. Náskok toryovcov sa podľa niektorých scvrkol na desať-dvanásť percent, podľa iných dokonca len na jedno percento. Je zrejmé, že ak aj konzervatívci v dnešných voľbách získajú väčšinu, bude to trpké víťazstvo.

Anihilovaní nebudú labouristi ani Corbyn. Anihilovaný bude akurát mýtus o nevoliteľnosti lídra ľavice, ktorý vraj nemôže súťažiť s chladnokrvnou kompetentnosťou konzervatívnej vlády. Nech už totiž Mayovej kabinet vyžaruje čokoľvek, toto určite nie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #britské voľby #Theresa Mayová