Trumpeachment

Podľa najnovších prieskumov schvaľuje počínanie Donalda Trumpa 34 % Američanov, kým 57 % má o ňom negatívnu mienku.

08.06.2017 20:00
debata (28)

Podľa 68 percent amerických voličov ich prezident nie je rozumný, 59 % si myslí, že nie je úprimný, 58 % neverí, že mu ide o bežných Američanov a podľa 58 % nemá líderské kvality. Nuž a 62 % z nich nesúhlasí s odchodom Spojených štátov z Parížskeho dohovoru. Pri takýchto číslach štyri mesiace po nástupe prezidenta do funkcie už ani nemá zmysel uvádzať, že ide o negatívne rekordy. Keby to malo závisieť iba od mienky obyvateľov, už dávno by bol Trump nútený hodiť uterák do ringu.

Výpoveď bývalého šéfa FBI Jamesa Comeyho pred senátnym výborom pre tajné služby je len ďalšou ranou. Comey sa nesnaží prezidenta stoj čo stoj potopiť. Napríklad o Trumpovej žiadosti, aby prestal vyšetrovať bývalého poradcu pre bezpečnosť Michaela Flynna, tvrdí, že ju nechápal ako žiadosť zastaviť vyšetrovanie „ruskej stopy“ všeobecne, ale len ako žiadosť nepoťahovať Flynna za to, že klamal federálnym inštitúciám o svojich stykoch s ruským veľvyslancom. Comey tiež potvrdil, že naozaj trikrát pri rôznych príležitostiach Trumpa uistil, že on osobne nie je vyšetrovaný.

Otrepané klišé od čias Al Capona hovorí, že nie je dôležité, na čom zloducha chytia, len keď ho chytia.

Lenže práve tým, ako sa drží spiatky, dodáva exšéf FBI svojej výpovedi dôveryhodnosť a vážnosť. A Trumpov tábor opäť raz nepochopil, o čo ide, keď búrlivo oslavuje fakt, že Comey potvrdil Trumpovu verziu o troch uisteniach (ako v rozprávke). Prezidenta tým vraj úplne očistil.

Nič nie je pravde vzdialenejšie. Nech už Comey žiadosť nechať „dobrého chlapíka“ Flynna na pokoji pochopil ako chcel, svojim kolegom v FBI okamžite nato oznámil, že ju považuje za veľmi znepokojivú. Nehovoriac o pokusoch prezidenta vymámiť z riaditeľa FBI sľub osobnej lojality, čo by znamenalo nielen koniec Comeyho profesionálneho života, ale zrejme aj federálny zločin. Politika v USA občas pripomína cirkus, sú však veci, ktoré tam berú veľmi vážne. Deľba moci a nezávislosť inštitúcií medzi ne rozhodne patria.

Ešte jeden údaj z prieskumu: 31 % Američanov si myslí, že Trump urobil v súvislosti s Ruskom niečo nelegálne, 29 % si myslí, že nie nelegálne, ale neetické a iba 29 % si myslí, že neurobil vôbec nič zlé. Tento údaj je dôležitý, pretože množstvo vecí z Comeyho výpovede je záležitosťou „slovo proti slovu“, keďže Trump si dal záležať, aby citlivé rozhovory prebiehali medzi štyrmi očami, alebo po telefóne. Komu asi tak väčšina verejnosti uverí?

Otrepané klišé od čias Al Capona hovorí, že nie je dôležité, na čom zloducha chytia, len keď ho chytia. Prevedené do sveta politiky, Trump sa v prvom rade nemal stať prezidentom, v druhom rade keď už sa ním stal, mal by odísť pre svoju katastrofálnu nekompetentnosť. No ak bude donútený odísť pre podozrenie zo spolčenia sa s cudzou mocou, či pre pokusy brániť priechodu spravodlivosti a uzurpovať si moc, ktorá mu nepatrí, prieskumy napovedajú, aká veľká časť Američanov si vydýchne úľavou. Nebudú sami.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #James Comey