Na Temži všetko inak

Veľká Británia po druhý raz v priebehu dvoch rokov prekvapila samu seba. Po prvom prekvapení v podobe odchodu z Európskej únie minulý rok britská verejnosť vo štvrtok poslala Konzervatívnej strane ďalší odkaz znejúci: nikdy neberte voličov ako ľahko predvídateľnú a ovládateľnú figúrku na šachovnici.

09.06.2017 20:00
debata (2)

Keď David Cameron vyhlasoval referendum o členstve v EÚ, očakával, že víťazstvo mu pomôže spacifikovať protiúniové krídlo v strane a posilní jeho pozície pri tlačení Bruselu do ďalších ústupkov. Stal sa opak.

Referendum vyvolalo hviezdnu hodinu nacionalistov z UKIP, spustilo odchod Británie z únie a pochovalo kariéru politika, ktorý ho spustil. Konzervatívnu stranu ovládli politici, pre ktorých, povedané slovami Theresy Mayovej, „žiadna dohoda (s EÚ) je lepšia, ako zlá dohoda“.

Voľby, ktoré mali veci vyjasniť, všetko ešte viac zamotali.

Keď rok od Cameronovho osudného rozhodnutia Mayová vyhlásila predčasné voľby, očakávala, že v nich získa neotrasiteľnú väčšinu v parlamente a posilní svoje vyjednávacie pozície s Bruselom. Náskok konzervatívcov o takmer 25 percentuálnych bodov pred opozičnými labouristami sľuboval praktické vymazanie Jeremyho Corbyna z politickej mapy.

Stranícke krídlo toryovcov, pre ktoré tvrdý brexit nepredstavuje žiaden problém, pretože jeho náklady beztak plánuje hodiť na plecia stredných a nižších vrstiev, bolo na vzostupe, čo napokon dokazovalo aj zloženie Mayovej kabinetu.

Piatkové ráno ukázalo opäť celkom inú Britániu. Mayová po kampani, ktorú aj niektorí konzervatívci sami označujú ako najslabšiu v dohľadnej histórii, stratila parlamentnú väčšinu. UKIP sa celkom vyparil a tí jeho bývalí voliči, ktorí tentoraz volili konzervatívcov (súvis medzi stratami UKIP a ziskami konzervatívcov v jednotlivých obvodoch nebolo možné nevidieť), nedokázali kompenzovať celkové straty toryovcov v prospech Corbynovej Labouristickej strany.

Mayová sa pokúsi vládnuť pomocou koalície so severoírskymi unionistami zo strany DUP. Jej brexitové plány sa budú musieť opäť prepisovať, keďže DUP kategoricky odmieta víziu „tvrdej“ hranice medzi Severným Írskom a Írskom. To znamená odmietanie možnosti tvrdého brexitu a to zasa znamená nové komplikácie v Konzervatívnej strane.

Je vôbec zaujímavé, ako dlho sa za bernú mincu považovali tvrdenia, že labouristi sú kvôli nekompromisnému ľavičiarovi Corbynovi pred rozpadom a ako málo pozornosti sa venovalo Konzervatívnej strane, ktorá behom dvoch rokov zmenila osud celého Spojeného kráľovstva práve preto, že si nedokázala vyriešiť svoje vlastné vnútorné turbulencie.

Corbynovi, ktorého protivníci, počnúc Tony Blairom a končiac konzervatívnou tlačou, odpisovali ako predstaviteľa beznádejne zastaraného konceptu ľavice, sa podarilo vyburcovať také množstvo mladých voličov, o akom mohli jeho mladší a „modernejší“ priami predchodcovia iba snívať.

Mayová môže ešte chvíľu vládnuť, je však jasné, kto vo voľbách zvíťazil a kto prehral. Čo sa brexitu týka, voľby, ktoré mali veci vyjasniť (v Mayovej réžii), všetko ešte viac zamotali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Theresa Mayová