Aká stabilita?

Bývalý minister financií a vplyvný člen Konzervatívnej strany George Osborne hovorí, že dni Theresy Mayovej na čele britskej vlády sú spočítané. Iná konzervatívna politička Anna Soubryová tiež hovorí, že Mayovej pozícia je neudržateľná.

11.06.2017 22:00
debata (2)

Dodáva však, že premiérka by nemala odísť hneď teraz, pretože „teraz potrebujeme stabilitu“. Isteže, Británia potrebuje politickú stabilitu. Už len preto, aby sa mohla konečne sústrediť na rokovania s Európskou úniou o podmienkach brexitu a usporiadaní ďalších vzťahov.

Keď Corbyn opakovane vyzýva Mayovú na odchod, zvoláva takzvanú progresívnu koalíciu, ktorá sa v parlamente pokúsi menšinovú vládu prevalcovať, vôbec to neznie nedôveryhodne.

Čo však znamená „stabilita“? Zúfalé pokračovanie vlády konzervatívcov, tentoraz so severoírskymi náboženskými fundamentalistami, ktorí si budú klásť podmienky? Ako dlho má taká „stabilita“ vydržať? Mesiac? Dva? Do jesene?

Ak chce Theresa Mayová, ktorá sa tiež zaklína stabilitou odkedy začalo byť jasné, že jej rozhodnutie vyvolať predčasné voľby sa pre ňu skončilo fiaskom, naozaj prispieť k upokojeniu atmosféry, má prakticky len jedinú dobrú voľbu: odísť. Menšinový kabinet s parlamentnou podporou okrajovej strany DUP je voľbou, ktorá neprinesie nič dobré. Spojenému kráľovstvu ani konzervatívcom samotným.

Vnútri Konzervatívnej strany to vrie. Nielen pre spôsob, akým Mayová zahodila neveľkú, ale aspoň reálnu väčšinu v parlamente a vymenila ju za súčasnú menšinu a neistotu. Nevôľu mnohých vyvoláva aj predstava, že osud kabinetu bude závisieť od dobrej vôle strany s extrémnymi názormi na spoločnosť, voči ktorým dnešní konzervatívci vyzerajú ako progresívci.

A hoci nemá ísť o formálnu koalíciu, je zrejmé, že DUP bude chcieť z pozície, do ktorej sa má vďaka Mayovej dostať, vytĺcť maximum. Napríklad aj ovplyvňovaním podmienok brexitu, keďže unionisti odmietajú „tvrdú“ hranicu medzi Severným Írskom a Írskom po odchode Veľkej Británie z EÚ. Čo zasa pridáva vrásky zástancom tvrdého brexitu, ku ktorému vláda vedená Mayovou smeruje.

No a aby toho nebolo málo, politické tančeky konzervatívcov s unionistami sa budú odohrávať v prostredí, ktoré Mayovej a jej ľuďom nie je naklonené ani trochu.

V parlamente budú posilnení labouristi vedení de facto víťazom týchto volieb Jeremym Corbynom, strana SNP, ktorá žiada samostatný prístup Škótska na jednotný európsky trh, liberálni demokrati, ktorí vylúčili koalíciu s konzervatívcami ešte skôr, ako bolo zrejmé, že Mayová bude nejakú koalíciu potrebovať, jeden poslanec za zelených, ktorí v týchto voľbách v niektorých okrskoch vôbec nekandidovali, aby pomohli zvýšiť šance labouristov.

Keď Corbyn opakovane vyzýva Mayovú na odchod, zvoláva takzvanú progresívnu koalíciu, ktorá sa v parlamente pokúsi menšinovú vládu prevalcovať a prorokuje ďalšie predčasné voľby v neďalekej budúcnosti, možno už v októbri, vôbec to neznie nedôveryhodne či utopisticky.

Zdá sa, že konzervatívnej vláde po rokoch, po ktorých v Británii takmer nezostal kameň na kameni, zvoní umieračik. Bez ohľadu na to, či ho ona sama počuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová