Mreže či kazajky?

Prečo tomu Donaldovi Trumpovi nedajú pokoj? Pretože s každým ďalším týždňom vypláva na povrch niečo, čo núti Američanov, ktorí sa nenechali kúpiť za čínsku šiltovku s nápisom o veľkej Amerike, opäť prehodnotiť svoje predstavy o tom, čo všetko je v ich politike možné.

15.06.2017 22:00
debata (16)

A prečo to zaujíma nás? Pretože tento príbeh je poučný pre obe strany Atlantiku.

Jadrom vyšetrovania ruskej stopy je podozrenie, že Trump má voči Rusom finančné záväzky, ktoré nepriznal. A že také záväzky, vzniknuté v časoch, keď už „úspešnému biznismenovi“ doma nikto nechcel požičiavať, už niekomu mohli stáť zato, aby sa pokúsil voľby postrčiť v jeho prospech. Otázka nie je, či sa o to pokúsili, ale nakoľko sa to dialo s jeho vlastným vedomím.

Dodnes neukázal svoje daňové priznanie. Jeho ľuďom z pamäti zázračne vyfučali akurát všetky ich stretnutia s predstaviteľmi Ruska v minulom roku. Priznávajú ich až vtedy, keď sa informácie o nich objavia v tlači – aj vtedy vždy priznávajú zásadne len tie, o ktorých sa v daný moment vie, nikdy nie všetky naraz.

Čím sa to môže celé skončiť? Obžalobami alebo zvieracími kazajkami?

Trump naliehal na riaditeľa FBI, aby prestal vyšetrovať exporadcu Flynna a žiadal od neho prísľub lojality. Keď James Comey nespravil ani jedno, ani druhé, vyhodil ho. Minister spravodlivosti Jeff Sessions sa najprv sám vylúčil z vyšetrovania ruskej stopy, potom však ochotne Trumpovi asistoval pri vyhodení Comeyho. Ktorého, ako priznal Trump, hlavným dôvodom bolo práve vyšetrovanie ruskej stopy.

A pri vypočutí v Senáte Sessions po tom, čo ho Trump nezaviazal k mlčanlivosti, na nepríjemné otázky odmietal odpovedať, pretože vraj chce nechať prezidentovi možnosť, aby tak prípadne urobil v budúcnosti…

Ťažko povedať, čo by bola pre Spojené štáty väčšia katastrofa: či potvrdenie podozrení, že ich vláda sa správa ako organizovaný gang, ktorý chráni svojho šéfa pri plnom vedomí o jeho vine, alebo zistenie, že tento chaos má „na svedomí“ hŕba nevinných ľudí, ktorí len milujú svojho prezidenta, ako to s poníženosťou stredovekých vazalov demonštrovali na pondelkovom zasadnutí kabinetu.

Teraz sa vyjavilo, že medzitým sa už začalo vyšetrovanie samotného prezidenta pre podozrenie z pokusu mariť spravodlivosť. Trumpove kruhy začínajú verejne rozvíjať úvahy o tom, že osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý pokračuje tam, kde prestal Comey, „to preháňa“.

Z Bieleho domu zatiaľ presakujú klebety o tom, že Trump naozaj zvažuje vyhodiť vyšetrovateľa, ktorý vyšetruje, či Trump neprekročil zákon, keď vyhodil predchádzajúceho vyšetrovateľa… Čím sa to môže celé skončiť? Obžalobami alebo zvieracími kazajkami?

Trumpovi sa dá v podstate aj veriť, že je úprimne prekvapený. V jeho bežnom svete sú lži a podfuky na „kavkách“ denným chlebom. Možno Rusi naozaj robili, čo mohli, aby mali v Bielom dome svojho dlžníka, jeho samotného však vyprodukovala politika, ktorá tak dlho zrastala s veľkými peniazmi, až nezostalo nič iné, čím by ešte mohla byť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Jeff Sessions #Michael Flynn #James Comey