Ukazovák a marketing

Hoci v čase vzniku tejto úvahy Francúzi ešte len volia, o celkovom výsledku sa nepochybuje.

18.06.2017 19:45
debata (3)

Republika vpred (REM) Emmanuela Macrona smeruje k výraznému víťazstvu. Hlavnou otázkou už nemôže byť to, či Macron ovládne francúzske Národné zhromaždenie, ale to, ako svoj mandát vlastne využije.

Presvedčivé víťazstvo REM v prvom kole volieb (32,3 percenta hlasov) bude o čosi menej presvedčivé, ak vezmeme do úvahy, že k urnám prišlo iba 49 percent oprávnených voličov. Napoludnie odovzdalo svoj hlas len 17,75 percenta voličov oproti 21,41 percenta voličov, ktorí to stihli v rovnakom čase vo volebnej nedeli pred piatimi rokmi.

Oproti zdecimovaným socialistom, kruto porazeným republikánom a poníženým lepenovcom je Macron bez debaty politickým suverénom súčasného Francúzska. Ak sa však k urnám nedostaví ani polovica všetkých voličov, niečo to znamená. Sú Francúzi Macronom naozaj takí nadšení, alebo je jeho víťazstvo len ich finálnym vztýčeným ukazovákom do tváre zavedenej politickej scény? Zatiaľ čo Macronovi priaznivci tvrdia, že ak má mať nový prezident šancu uskutočniť svoje plány, potrebuje čo najsilnejšiu parlamentnú väčšinu, zvyšky voličov, ktorí zostali verní iným politickým farbám, to vidia trochu inak. Obávajú sa, že Macronovo hnutie vyjde z volieb natoľko silné, že v krajine už nebude možné hovoriť o politickej diskusii. A dozaista bude o čom diskutovať.

Polovica kandidátov REM nikdy nemala zodpovednosť za verejný úrad. Ich predstavy o programe, ktorý majú presadzovať, sú často protichodné. Zjednocuje ich, pravdaže, prezident republiky a predseda hnutia v jednej osobe, lenže ani ten k vyjasneniu situácie veľmi neprispieva. Heslo: „Ani doľava, ani doprava, ale dopredu“, je síce možné chápať ako stelesnenie ambícií politického stredu, jeho konkrétnym obsahom sa však môže stať v podstate hocičo.

Jedinými vecami, ktoré zostávajú jasné, sú Macronove technokratické vízie o nutnosti okresať údajne prezamestnaný verejný sektor a zreformovať pracovné právo. Okorenené prísľubom investícií do programu rekvalifikácie ľudí, ktorí sa stanú odrazu prebytočnými, ale napríklad aj do obnoviteľných energií.

Tie prvé plány nenechávajú na pochybách, prečo do víťazstva Macrona a REM vložila nemalé peniaze celá skupina bankárov a finančníkov. Tie druhé veci zasa umožňujú pochopiť, prečo chcú niektoré kruhy Macrona vidieť stoj čo stoj ako ľavičiara. Tam, kde jedni nadávajú na ďalšieho „neoliberála“, čo sa dostal k moci, tam ho druhí oslavujú ako stelesnenie modernej politiky, ktorá zachráni Európu.

Na to, čo sa vlastne vykľuje z vreca politického hnutia, o ktorom takto pred rokom a čosi ešte nikto nepočul, si budú musieť Francúzi (a my s nimi) počkať. Zatiaľ je jasné iba to, že Macron mnohým z nich ponúkol šancu voliť, a nevoliť pritom ani skompromitovaných socialistov či republikánov, ani príliš odvážnu „ľavú“ ľavicu, ani odpudivú krajnú pravicu. To však ešte nie je program, len marketing.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Francúzsko #Emmanuel Macron