Hystéria

Jaroslav Rezník sa teda vcelku neprekvapujúco stal novým riaditeľom RTVS a slovenský politicky ladený internet v tom mal do piatich minút jasno.

20.06.2017 20:00
debata (8)

Internetová pravda číslo jeden: Rezníka zvolili fašisti. Vládna koalícia má v Národnej rade 79 poslancov, Rezník bol zvolený 95 hlasmi. Je to teda jasné: Rezníka zvolili kotlebovci. A dokonca, ako hneď naznačil istý činovník za OľaNO, bolo to možno preto, lebo Rezník bol s kotlebovcami nejako zákulisne dohodnutý. Z čoho musí byť každému slovenskému politikovi – a to je vlastne každý dospelý jedinec na Slovensku – zrejmé, že v RTVS zavládnu nedemokratické poriadky. Ak nie dačo horšie.

Nuž okrem toho, že voľba bola tajná, takže nikto nemohol päť minút po zrátaní hlasov vedieť, kto hlasoval za koho, táto úvaha má ešte jednu slabinu. I keď pripustíme, že fašisti pripojili svoje hlasy k voľbe Rezníka (i tak by to nevydalo na číslo 95), Rezník ani vládna koalícia ich hlasy nepotrebovali. To je politicky i prakticky dôležitý rozdiel.

Internetová pravda číslo dva: do RTVS sa práve vrátil prisluhovač Vladimíra Mečiara. Verejnoprávnosť verejnoprávnych médií bude opäť ohrozená. Slovenskí politici – teda v podstate všetci dospelí jedinci na Slovensku – nachystajte si perá, nadchádza opäť čas podpisovania petícií a volania po odpolitizovaní médií verejnej služby.

Nuž ak bol Rezník prisluhovačom Vladimíra Mečiara, potom musel byť rovnako prisluhovačom Mikuláša Dzurindu (hneď dve volebné obdobia), potom Roberta Fica, potom Ivety Radičovej a potom opäť Roberta Fica. Pretože v takej či onakej riadiacej funkcii sa vo sfére verejnoprávnych médií vyskytoval za ér všetkých týchto šéfov slovenských vlád.

Je Rezník šikovný korčuliar? Nepochybne áno. V slovenskom prostredí je nemožné vydržať na takých pozíciách tak dlho a nedokázať to pritom nejako uhrať s aktuálnymi politickými špičkami. Akurát že to, čo sa u nás u jedných interpretuje ako karierizmus a bezchrbticovosť, u druhých sa obdivuje ako prejav profesionality a nadstraníckosti. Podľa farby dresu, samozrejme.

Jednoducho povedané, hystéria, ktorú vyvoláva politické zvolenie ikstého riaditeľa televízie (a rozhlasu) v poradí, je práve taká plytká, aké plytké boli argumenty niektorých politikov Smeru a SNS proti doterajšiemu riaditeľovi Václavovi Mikovi. Keby moderátor rozhlasových sobotných dialógov pred časom nevytočil dobiela Roberta Fica a keby Fico vzápätí nezačal šíriť svoje tirády o „opozičnosti“ RTVS, o čom by sa dnes slovenský internet bavil?

O tom, že jedného nominanta Smeru práve vystriedal iný nominant Smeru? Že pritom ani jeden z nich nie je v profesii nováčikom a tak by sa mohli obaja proti formulácii o straníckej nominácii s úspechom ohradiť? Že okrem plytko politických by sa našli voči odchádzajúcemu riaditeľovi iné, odbornejšie, výhrady, akurát tie si žiadna z politických figúrok neosvojila? To by isto nebolo také sexy ako celá táto hystéria.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník