Vo VW sa bojuje za celé Slovensko

„V Madride sa bojuje za Prahu.“ Parafrázujúc toto rokmi overené heslo československých interbrigadistov sa bez nejakého zveličovania dá povedať, že v bratislavskom Volkswagene sa bojuje za celé Slovensko.

20.06.2017 22:00
debata (27)

To, či sa odborárom podarí vyjednať zvýšenie platov o 16 percent, alebo budú musieť pristúpiť na nejaký kompromis, je iste dôležité z hľadiska ľudí, ktorí robia vo VW za pásom. Z hľadiska celospoločenského však ide o oveľa viac.

Fabrika zamestnávajúca 12-tisíc ľudí má značný vplyv na platovú politiku firiem minimálne na západe Slovenska. Znamená to, že pri súčasnej situácii, keď nezamestnanosť v tomto regióne je prakticky nulová a, naopak, dopyt po kvalifikovaných zamestnancoch je enormný, sú zamestnávatelia nútení dvíhať platy. V prípade VW aj majú z čoho.

Keď niektorí varujú, pred „španielskym scenárom“, kde koncern Volkswagen výrazným spôsobom osekal počet pracovných miest a platy sú tam dnes údajne nižšie ako v Devínskej Novej Vsi, nemali by zabúdať, že nezamestnanosť na Pyrenejskom polostrove dlhé roky dosahovala viac ako 20 percent a mierne skresať pod túto úroveň sa ju podarilo iba minulý rok.

Čiže situácia na Slovensku je diametrálne odlišná od tej v Španielsku – tam má vedenie VW oveľa väčší manévrovací priestor. Navyše, je všeobecne známe, že mzdová úroveň u nás ani zďaleka nekorešponduje s produktivitou práce, a preto na Slovensku existuje priestor na rozumný rast platov.

A napokon: Kto by si zabil sliepku znášajúcu zlaté vajcia?

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Volkswagen #štrajk