Toxický brexit

Predseda Európskej rady Donald Tusk chce snívať. O tom, že brexit možno nebude. Lenže pred rokom si Briti zvolili odchod z Európskej únie. A vôbec nie je jasné, či sa dá z právneho hľadiska proces brexitu zastaviť. Okrem toho by si takýto krok vyžadoval viac, ako len žonglovanie s ustanoveniami Lisabonskej zmluvy. Brexit nespadol z oblakov. Vytvorila ho toxická atmosféra, ku ktorej prispeli takmer všetci na oboch stranách kanálu La Manche.

25.06.2017 22:00
debata (3)

Vymýšľajúci si euroskeptici. Expremiér David Cameron, ktorý si referendom riešil vnútrostranícke krízy. Súčasná predsedníčka vlády Theresa Mayová, ktorá bola za zotrvanie Británie v EÚ, ale radšej o tom príliš nehovorila. V tomto si môže podať ruku s náhlym ľavicovým hrdinom šéfom labouristov Jeremy Corbynom. Jeho kampaň proti brexitu bola takmer neviditeľná a spočívala iba v kritike konzervatívcov.

Britskí politici vystrašení pravicovými bulvárnymi médiami, ktorých kampaň proti EÚ určite potešila aj Sputnik, absolútne nezvládli svoju úlohu.

Ale vec má aj druhú stranu. Najmä vo východnej Európe sa zakorenil až nekritický obdiv k vraj pragmatickej Británii, ktorý vôbec nebral do úvahy korozívny euroskepticizmus. Ďalšou vodou na mlyn prívržencom brexitu boli všetky príklady európskych politikov, ktorí namiesto vysvetľovania náročných kompromisov verejnosti radi jačia, čo všetko im nanútil Brusel. Problémom sú aj novinári nariekajúci, aká je EÚ zložitá a nudná. Žurnalisti, ktorých najväčším záujmom vytvoriť niečo o únii, bolo preloženie článku z Daily Mail o zakrivených banánoch.

Všetci môžeme za brexit.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit