Šanca pre odbory

Úspešný štrajk zamestnancov automobilky Volkswagen ponúkol príležitosť na propagáciu a popularizáciu zakladania odborov vo fabrikách a v spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku.

27.06.2017 22:00
debata (2)

Z celkového počtu firiem sú odbory zastúpené len v necelých 30 %. Ak by kolektívne vyjednávanie fungovalo vo väčšine firiem na Slovensku, dvíhanie miezd, životnej úrovne a občianskej participácie by rástlo rýchlejšie a bolo by citeľnejšie.

Bolo by na mieste, aby Smer ako ľavicová strana zintenzívnil spoluprácu s Konfederáciou odborových zväzov SR a spoločnými silami by začali propagovať zakladanie odborov vo väčšine firiem na Slovensku.

Spolupráca odborov a sociálnodemo­kratických strán je dnes už tradíciou a tá by sa mala ďalej rozvíjať. Úspešný štrajk zamestnancov Volkswagenu ponúka impulz, aby kolektívne vyjednávanie získalo na Slovensku väčší vplyv.

Podľa odhadov OECD má napríklad v susednom Rakúsku kolektívnu zmluvu podpísanú takmer 90 % zamestnancov. Táto skutočnosť im zabezpečuje stabilitu adekvátnych príjmov, čo napomáha dobrému sociálnemu vývoju spoločnosti. Inšpirovať by sme sa mohli aj na Slovensku.

Predpoklady na to sú viac než dobré. Silná sociálnodemokra­tická strana, kvalitne fungujúce odbory a prostredie, ktoré úspešným štrajkom vytvorili Moderné odbory Volkswagen, predstavujú obrovskú príležitosť, na ktorej treba stavať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #štrajk #odborári