Skepsa a 'skepsa'

Mohli by sme už prestať hovoriť o popieračoch ľudského vplyvu na klimatickú zmenu ako o „skeptikoch“? Alchymista nie je „skeptický chemik“, ani kreacionizmus nenazývame „skeptickou kozmológiou“.

30.06.2017 22:00
debata (6)
Trump na prvom mieste ďalej hrá svoju predvolebnú hru na obchodníka, ktorý „vyrokuje pre Ameriku lepší deal“. Aj keď mu nikto takú dohodu neponúka.

Prečo by teda mali hlupáci či ľudia najatí priemyselnou loby nosiť pomenovanie vyhradené pre pochybujúci rozum? Je zdravé spochybňovať autority, spochybňovanie dokázateľných faktov je trochu iná disciplína.

Veda nemá neomylného pápeža a výsledky vedeckého výskumu sa nerodia ani hlasovaním. Ak sa 99,7 percenta príslušných vedcov zhodne, že dáta dokazujú vplyv človeka na globálne otepľovanie, znamená to, že dáta aj ich interpretácia už prešli skeptickým testovaním, o akom sa samozvaným odborníkom ani nesníva.

Nech si účastníci stretnutia G20 na budúci týždeň v Hamburgu o programe svojej schôdzky myslia, čo chcú, a nech si o tom myslia, čo chcú, aj demonštranti, chystajúci sa opäť v hojnom počte protestovať v uliciach mesta. Tejto téme účastníci stretnutia nesmú uniknúť.

Angela Merkelová koná v záujme nás všetkých, keď požaduje, aby práve klimatická zmena a Parížsky dohovor boli medzi hlavnými témami rozhovorov. Robí dobre, ak chce práve tieto témy položiť na stôl v prítomnosti amerického prezidenta krátko po tom, čo oznámil odchod Spojených štátov z dohovoru.

Trump nie je nijaký „skeptik“, a už vôbec nie „popredný“, ako to pri jeho mene v tejto súvislosti opakujú tlačové agentúry. Trump na prvom mieste ďalej hrá svoju predvolebnú hru na obchodníka, ktorý „vyrokuje pre Ameriku lepší deal“.

Aj keď mu nikto takú dohodu neponúka a aj keď tá, čo už bola dohodnutá, je len skromnou náplasťou na problém emisií skleníkových plynov, o ktorej ozajstní skeptici dokonca pochybujú, že bude dostatočne účinná. Každá ďalšia dohoda, ak má mať zmysel, bude musieť byť ešte prísnejšia, nie naopak.

V druhom rade sa Trump pokúša napĺňať svoje predvolebné reči o obnovení mohutnej ťažby uhlia a jeho využití v energetike. Opäť nejde o nič iné než obyčajný bluf. Ťažba uhlia bola v útlme už dávno pred Parížskym dohovorom a jej úpadok nesúvisí nevyhnutne iba s environmentálnou záťažou, ktorú predstavuje.

Ťažba uhlia sa v prvom rade stala ekonomicky neefektívnou a ak sa ktokoľvek chce hrať na dobrého biznismena, bude sa orientovať na iné energetické zdroje. Ako to, mimochodom, spravila už väčšina investorov v tomto sektore.

Merkelovej prejav v nemeckom Bundestagu, v ktorom vyhlásila, že izolacionizmus a protekcionizmus nie sú riešením dnešných problémov tohto sveta, bol ďalším krokom od jej nedávneho vyhlásenia, že Európa sa už nemôže spoliehať na svojich tradičných spojencov.

Je to krok celkom logický. Ak budú chcieť USA či Veľká Británia v budúcnosti nejaký „lepší deal“, budú musieť prísť za Európou, pretože Európa je už, aspoň v spoliehaní sa na nich, skeptikom. Skutočným.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Donald Trump