Iný svet?

Je to mimoriadne rôznorodá skupina krajín. Štáty G20 predstavujú takmer všetky možné politické systémy, ktoré svet ponúka. Ich moc spočíva v tom, že sa absolútnou väčšinou podieľajú na hrubom celosvetovom produkte. Lenže zároveň by mali mať týmto zakódovanú aj zodpovednosť.

07.07.2017 22:00
debata (7)

Protesty na summite G20 v Hamburgu sú pochopiteľné. Bohatým a vplyvným je vždy potrebné nastavovať zrkadlo. Lenže podoba demonštrácií, po ktorých končia v nemocnici desiatky policajtov, sú zbytočným a nechceným vyjadrením kritiky. Neprinesú iný svet.

Ten nepríde ani po zahľadení sa do seba, protekcionizme, delení si sfér vplyvu a preferovaní práva silnejšieho. Slogany tohto typu môžu znieť lákavo pre voličov, ale neriešia problémy spôsobené aj globalizáciou.

Klimatické zmeny, príjmová nerovnosť, nástup nových technológií, ktoré ekonomicky a politicky menia svet, či (staro)nové bezpečnostné hrozby. Všetko sú to príliš vážne problémy, aby sme sa pri hľadaní odpovedí na ne spoliehali na libertariánske fantázie alebo na štátne autoritárstvo. Jednoducho povedané, budúcnosť neponúka ani Donald Trump, ani Vladimir Putin. Nemecká kancelárka Angela Merkelová so všetkými chybami, ktoré sa jej dajú pripísať, má pravdu, keď povedala: My sme zodpovední a musíme robiť kompromisy, aby sme našli riešenia.

Nie je to však o hľadaní lídra slobodného sveta. Je to o tom, aby ľudia z neho pocítili viac. Aby sme dokázali všetkým nastaviť férovejšie štartovacie čiary, aj keď to môže znamenať, že úspešnejší a šťastnejší sa budú musieť niečoho vzdať. Naivné? Možno. Ale aký iný svet chceme?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Vladimir Putin #Donald Trump