Dva a pol dňa

Ak by náhodou niekde existovala spoločnosť, v ktorej by napríklad krádež za bieleho dňa nepovažovali za odsúdeniahodnú a odrazu by ju vyhlásili za trestný čin, dá sa očakávať, že by tam zo dňa na deň skokovo narástol počet zlodejov.

10.07.2017 12:00
debata (43)

Pravdaže, iba opticky, pretože v skutočnosti by len k nočným zlodejom pribudli denní. Dá sa to isté povedať o náraste extrémizmu na Slovensku po zavedení prísnejších zákonov?

Mechanicky by asi nemalo byť problémom zistiť, koľkí z „nových“ extrémistov by podľa starých zákonov neboli stíhaní a trestaní. Ten dvestopercentný nárast trestných činov spojených s extrémizmom za prvých šesť mesiacov tohto roka by potom po takejto operácii zrejme už nevyzeral až tak hrozivo.

Každého dva a pol dňa u nás pribudne prípad šírenia rasizmu, fašizmu alebo sympatizovania s hnutiami potláčajúcimi ľudské práva.

Táto úvaha má len jednu chybu. Jedna vec je spočítať, koľkých ľudí zaevidovali policajti oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Druhá vec je, či ten počet samotný budeme považovať za veľký, alebo malý. V prvom polroku bolo u nás zaevidovaných 80 prípadov trestných činov súvisiacich s extrémizmom. To je jeden takýto trestný čin na každého zhruba dva a pol dňa.

Každého dva a pol dňa u nás pribudne prípad šírenia rasizmu, fašizmu alebo sympatizovania s hnutiami potláčajúcimi ľudské práva a vyhrážajúcimi sa menšinám genocídou. Každého dva a pol dňa na päťmiliónovom Slovensku niekto tou či onou formou vyjadrí sympatie s názorom, že ľudia odlišujúci sa od domnelej väčšiny na základe svojej etnicity, kultúry či viery si nezaslúžia žiť. I keď pochopiteľne platí, že každý jednotlivý prípad neznamená hneď ďalšieho nového extrémistu na scéne, nie je to málo.

Ak by niekto predsa len chcel podliehať optimizmu, potom povedzme, že medzi tými, ktorých si policajti, prokuratúra a súdy všímajú, budú prevažovať hlupáci a pešiaci. Takí, čo nemajú na dobrých právnikov a ak by aj mali, v oblasti práva sú v podstate negramotní.

Môžeme si byť totiž istí, že najneskôr po prípadoch stíhaných poslancov Kotlebovej ĽS NS Mazurekovi a Mizíkovi začali právni poradcovia tých, čo v prípadnom fašistickom režime ašpirujú na vodcov a podvodcov, analyzovať nové zákony a ich výklady. Politickí fašisti sa budú snažiť byť rafinovanejší a sofistikovanejší.

Do ilegality ich momentálne sotva zaženieme, aj keby Najvyšší súd vyhovel žiadosti generálneho prokurátora a ĽS NS rozpustil. Dokonca aj vtedy, ak by parlament stihol schváliť nové zákony o voľbách a politických stranách, ktoré by kotlebovcom zarazili ďalší pokus o vstup do NR SR predným vchodom pod nejakou inou značkou.

Okrem toho ilegalita je už obsadená onakvejšími silami. Môžeme len dúfať, že straty munície a vojenského materiálu, ktoré ak ministerstvo obrany nedokáže urýchlene vysvetliť, mali by mať tie najvyššie konzekvencie pre ministra a jeho suitu, nesúvisia priamo s rôznymi militantnými oddielmi schádzajúcimi sa v našich horách.

Každého dva a pol dňa niekto u nás propaguje smrť a zmar. Väčší počet pracovníkov špeciálnej prokuratúry je ešte to najmenšie, čo by mal štát robiť.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #fašizmus #rasizmus #extrémizmus #extrémisti