Kto ohrozuje Európu

Koľko demonštrantov stačí na zhodenie vlády, ktorá nerešpektuje demokratické pravidlá hry? Absolútna odpoveď, vyjadriteľná číslom, neexistuje. Každopádne by ich malo byť viac ako tých, ktorých dokáže na svoju obranu zhromaždiť vláda. Poliaci, ktorí nesúhlasia s maniermi konzervatívnej a protieurópskej garnitúry neformálneho vládcu krajiny Jaroslawa Kaczynského, majú presne takýto problém.

17.07.2017 22:00
debata (29)

Výroky o tom, že súdnictvo potrebuje hlbokú reformu, pretože medzi sudcami prekvitá korupcia a celkovo ženy a muži v talároch „slúžia elitám“, by sa dozaista ani u nás nestretli s odporom más. Naopak. Politik, ktorý ich vysloví, má veľkú šancu stať sa populárnym u nás rovnako ako v Poľsku a nepochybne aj v niektorých ďalších európskych štátoch.

Európu neohrozuje sociálna demagógia či liberálna bezhodnotovosť. Ohrozuje ju konzervatívny populizmus, ktorý zametá cestičku pre fašizmus.

Sú tu len tri nepríjemné detaily. Po prvé, účel nesvätí prostriedky, po druhé, existujú prostriedky, ktoré znehodnotia aj ušľachtilý účel, a po tretie, ešte aj o ušľachtilosti samotného účelu „súdnej reformy“ v podaní Kaczynského Práva a spravodlivosti možno oprávnene pochybovať.

Ak by bola korupcia naozaj takým problémom poľského súdnictva, o čom môžeme, ale aj nemusíme v tejto chvíli rozumovať (máme svoje vlastné skúsenosti), potom podriadenie justície parlamentu a ministerstvu spravodlivosti bude sotva krokom k náprave.

Ak budú sudcov vyberať a odvolávať politici bez potreby čo i len konzultácie so sudcovskými organizáciami, korupcia sa nevyrieši. Prinajlepšom sa presunie zo všeobecnej do politickej roviny.

Právo a spravodlivosť nerieši kvalitu poľského súdnictva, ale to, komu bude podriadené. Samozrejme, podľa nedávno schválenej „reformy“, ktorú sa prezident podľa všetkého nijako nechystá vetovať, bude poľské súdnictvo podriadené parlamentnej väčšine a politickej strane, ktorá ovláda ministerstvo spravodlivosti.

Inak povedané, to, čo si tak rád vymýšľal Štefan Harabin, keď sa chcel vyhýbať zodpovednosti za to, ako riadil chod slovenskej justície, je v Poľsku vďaka PiS realitou.

Kaczynským dlhodobo inzerovaný útok na liberálnu demokraciu nie je v skutočnosti ničím iným, než útokom na demokraciu ako takú. Po útokoch na opozíciu, médiá a ústavný súd musel prísť útok na nezávislosť súdnej moci en bloc. A na stole je údajne už aj návrh, podľa ktorého by minister spravodlivosti mohol kedykoľvek vymeniť v podstate kompletné osadenstvo najvyššieho súdu.

To, čo už hodný čas platí o Viktorovi Orbánovi a jeho Maďarsku, platí aj o Jaroslawovi Kaczynskom: keby sa teraz jeho Poľsko usilovalo o vstup do Európskej únie, malo by veľké problémy so splnením základných podmienok.

Lenže tak ako Orbán aj Kaczynski už v únii je. A tak ako Orbán v Maďarsku ani Kaczynski v Poľsku nemá zatiaľ problém zhromaždiť na svoju obranu davy, ktoré jeho politiku schvaľujú. Aj preto, lebo na to ide tak ako v prípade súdnictva: kto by nesúhlasil s tým, že súdnictvo treba „prekopať“? Európu neohrozuje sociálna demagógia či liberálna bezhodnotovosť. Ohrozuje ju konzervatívny populizmus, ktorý zametá cestičku pre fašizmus.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko