Rovnaký obal, rovnaká kvalita

Slovensko v minulosti opakovane upozorňovalo na dvojakú kvalitu potravín, no až keď sa pridali aj ostatné krajiny visegrádskej štvorky, tak konečne celá EÚ uznala, že je to skutočne problém. Lenže od uznania k riešeniu je niekedy dlhá cesta. A ten, kto v kúte mlčky čaká, že sa veci pohnú, sa načaká...

18.07.2017 22:00
debata (4)

Azda aj preto sa premiér Fico rozhodol buchnúť po stole, aby nás bolo počuť. Ním avizovaný zámer prijať jednostranné opatrenia, ktoré môžu zastaviť dovoz niektorých zahraničných výrobkov na náš trh, je síce v praxi len ťažko realizovateľný (čo aj sám priznal), no v podstate splnil svoj účel – o probléme sa bude hovoriť, a to nielen počas dnešného stretnutia lídrov V4, ale aj v Bruseli.

Spor o rozdielnu kvalitu potravín môže niekto vnímať len ako zástupný problém, no pri súčasnej „tichej vojne“ medzi Západom a V4 je vhodné pripomínať, že nie sme nejaké lacné kolónie Západu, kde sa vyvážajú výrobky druhej kvality. A ešte aj za vyššiu cenu!

Báchorkám o lokálnych chutiach či vyššej teplote prania, ktoré patria do PR repertoáru nadnárodných firiem, už len ťažko niekto môže uveriť.

Zahraničné potravinárske a chemické spoločnosti, ktorým sa po páde železnej opony otvoril obrovský trh, vykazujú rekordné zisky aj vďaka zákazníkom z krajín strednej a východnej Európy. Už len z toho dôvodu by si ich mali vážiť a pristupovať k nim férovo.

No keďže to zjavne nie sú ochotné urobiť, tak bude nutné prijať európsku legislatívu, ktorá takémuto konaniu zamedzí. V EÚ jednoducho musí platiť pravidlo: rovnaký obal, rovnaká kvalita.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #dvojaké potraviny