Pomáhať a brániť

Obvinenia, že dobrovoľníci v Stredozemnom mori spolupracujú s pašerákmi ľudí, sa objavovali už aj v minulosti, no nikdy pretým nezazneli z úst vysokopostavených politikov.

20.07.2017 09:00
debata (11)

Rakúsky minister vnútra Sobotka a jeho nemecký kolega de Maizière tak prelomili tabu, čo podľa všetkého bude viesť k prehodnoteniu doterajšieho postoja EÚ voči mimovládnym organizáciám (MVO).

Únia chce obmedziť záchranné operácie MVO, ktorých lode pôsobia tesne za hrancami líbyjských teritoriálnych vôd a odtiaľ migrantov prepravujú do talianskych prístavov.

Faktom je, že ide o ekonomických migrantov, a preto je takýto stav neudržateľný. Treba nájsť iné riešenie. Kancelárka Merkelová na summite G20 predstavila akýsi „Marshallov plán pre Afriku“. Nemá ísť o rozvojovú pomoc, ale o súkromné investície, ktoré umožnia vznik nových pracovných miest.

To je veľmi rozumné. Od roku 1960 Afrika získala 3 500 miliárd eur (slovenský rozpočet na tento rok je 17,4 mld.), no životná úroveň obyvateľov čierneho kontinentu sa zásadne nezlepšila, skôr naopak. Za rovnaké obdobie podiel Afriky na svetovom obchode klesol zo 7% na 3%.

No aj keby sa podarilo stabilizovať ekonomickú situáciu v Afrike, môže to mať úplne opačný efekt. Už teraz sa ukazuje, že tam, kde sa životné podmienky mierne zlepšili, pribúda aj ľudí, ktorí majú dosť prostriedkov, aby sa dostali na starý kontinent, kde pracujú a posielajú peniaze rodine. Navyše, prudko rastúci počet obyvateľov Afriky môže situáciu ešte zhoršiť.

Preto kým sa Afrika nepostaví na vlastné nohy, bude jej treba rozumne pomáhať a zároveň brániť hranicu EÚ.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pašeráci ľudí #ekonomickí migranti