Prelom v Nitre?

Regionálne organizácie troch vládnych strán rokujú v Nitre o možnosti spoločnej kandidátky na voľby poslancov i predsedu samosprávneho kraja. Posledné slovo padne v auguste. Ak bude kladné, pôjde o prelomové, no racionálne rozhodnutie v tejto špecifickej oblasti Slovenska, kde má medzi obyvateľmi maďarská menšina najvyššie zastúpenie.

27.07.2017 22:00
debata

Keď spočiatku každá strana išla do volieb samostatne, v župnom parlamente dominovala SMK, respektíve MKDH a Spolužitie. Podľa toho vyzeral aj tok peňazí do jednotlivých okresov. To viedlo k zliepaniu slovenských koalícií, ktoré boli na celoštátnej úrovni nemysliteľné. Za terajšieho vládneho zoskupenia sa však situácia ukazuje ako prekonaná. Keď Smer, SNS a Most-Híd pomerne úspešne ťahajú za jeden povraz v Bratislave, prečo by sa im to nemalo vyplatiť aj v Nitrianskom kra­ji.

Navyše, keď sa tu v prípade jednokolovej voľby župana vystrkuje strašiak, pravá ruka Mariana Kotlebu – Milan Uhrík. V meste pod Zoborom, kde pravicoví extrémisti vymenili ľudácke rovnošaty za obleky s kravatou, získal určité zázemie. Ale naozaj existuje hrozba, že by sa, ak to berieme podľa predsedu samosprávy, po Banskobystrickom kraji prefarbil na hnedo aj Nitriansky?

Podľa výsledkov vlaňajších parlamentných volieb ĽS NS bola v „slovenských“ okresoch, kde všade výrazne víťazil Smer, na treťom mieste, pričom dýchala Dankovej SNS na chrbát. Lenže v národnostne zmiešaných oblastiach kotlebovci bodovali podstatne skromnejšie. V každom prípade uvažovanie troch vládnych strán o spoločnom postupe v jesenných voľbách je krok správnym smerom. Mal by inšpirovať ostatných politikov, osobitne v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nitriansky kraj #ĽSNS #voľby do VÚC