Problémy s parkovaním

Bezplatné parkovanie pred vybranými nemocnicami, na ktoré má dosah ministerstvo zdravotníctva, začalo fungovať len tento mesiac, no už sa ukazujú prvé trhliny tohto opatrenia.

31.07.2017 08:00
debata (8)

Zrušenie poplatkov skomplikovalo situáciu množstvu nahnevaných šoférov, pretože ani po sústavnom obchádzaní areálu nemocnice nedokážu nájsť voľné miesto. Pre človeka, ktorý má obmedzený pohyb, je každý meter navyše od nemocnice utrpením. Pri zrušení poplatkov je logické, že sa zvýši počet áut v areáloch. Problém je, ako zabezpečiť vyššie kapacity parkovacích miest.

Zaviesť bezplatné parkovanie bolo určite správnym rozhodnutím. Ľudia, ktorí navštevujú nemocnice, či už za účelom liečenia, alebo návštevy niekoho blízkeho, sú vystavení trápeniu a obavám. Povedzme si na rovinu. Aj samotná liečba niečo stojí. Náplasť v podobe bezplatného parkovania je signálom, že sa myslí aj na ľudí, lenže tí sa musia za doktorom v prvom rade dostať.

Riešením by mohlo byť zavedenie odpočítateľného poplatku. Šofér by za parkovanie zaplatil. Ak by bol príležitostným návštevníkom, relatívne malý poplatok by sa ho veľmi nedotkol. Ak by však nemocnicu navštevoval pravidelne, mohol by si dať uhradiť parkovné cez zdravotnú poisťovňu, ktorá mu uhrádza liečbu. „Sviatočných“ šoférov by to odradilo od cesty autom, čo by uvoľnilo parkovacie miesta.

Parkovanie pred nemocnicami má byť službou pre občanov, nie nástrojom na dosahovanie zisku. Bezplatné služby sú určite správna vec. Treba sa však zamerať hlavne na tých, ktorí tieto služby skutočne potrebujú.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #problémy s parkovaním