Plavčanov koniec

Historky o sprostredkovateľoch, ktorí si za vybavenie eurofondov vypýtajú svoj obligátny desiatok, sú notoricky známe. Či je to pán „desať percent“, alebo Mr. Twenty - korupcia pri čerpaní eurofondov je verejným tajomstvom. Veď z cudzieho krv netečie.

01.08.2017 19:00
debata (81)

V programovacom období na roky 2014 až 2020 má Slovensko k dispozícii eurofondy približne za 15,5 miliardy eur, čo je obrovské pokušenie. Tí, ktorí „vedia, ako na to“, sú si vedomí, že tí druhí, ktorí tieto prostriedky skutočne potrebujú, sú ochotní „pustiť perie“. A predovšetkým majú pocit beztrestnosti. Doteraz ani jeden z nich nebol obvinený, nehovoriac o tom, že by niekto bol obžalovaný…

Z tohto hľadiska je výpoveď Františka Zvrškovca, ktorý pred kamerou otvorene hovoril o 20-percentnej provízii, precedensom. Ak je naozaj pravdou, že od tohto podnikateľa si hodnotiteľ projektu vypýtal všimné, tak výsledky eurofondovej výzvy bude treba anulovať a vyhodnotiť ju nanovo, nehovoriac o trestnoprávnej zodpovednosti.

Plavčan možno naozaj v prípade 300-miliónovej eurofondovej výzvy na výskum a vývoj o ničom nevedel a svojim straníckym kolegom poslúžil len ako „biely kôň“.Ak sa však potvrdí netransparentné nakladanie s eurofondmi, je to dôvod navyše, aby ministerskú stoličku opustil.

Mimochodom, rektori najväčších slovenských univerzít aj šéf Slovenskej akadémie vied sa toho v otvorenom liste adresovanom Plavčanovi dožadovali ešte predtým, ako Zvrškovec prehovoril: „Možno práve tu je ten správny čas a priestor, aby ste v súlade s opatreniami premiéra vlády v boji proti korupcii a netransparentnosti zabránili vplyvu skupín, ktoré deformujú transparentnosť a čestnú súťaž pri získavaní nenávratných finančných prostriedkov.“ Prvým predpokladom na férovú súťaž je nastaviť kritériá na hodnotiteľov tak, aby nedochádzalo ku konfliktu záujmov (čo sa v tomto prípade stalo). A, samozrejme, aby hodnotitelia boli ľudia od fachu – internista predsa nemôže posudzovať priemyselné materiály a kardiológ výrobu ocele…

Je smutné, že na vedu vynakladáme takmer najmenej spomedzi členských krajín únie, no je tragédiou, že rozhajdákame ešte aj to, čo dostane z eurofondov.

Už pri nástupe Plavčana do funkcie existovali oprávnené pochybnosti, či je vhodným kandidátom na ministra školstva. Od človeka, ktorý tam dlhé roky zohrieval úradnícku stoličku a je spoluzodpovedný za biedny stav nášho vysokého školstva, nemožno čakať, že do tohto rezortu prinesie systémovú zmenu.

Teraz sa však ukazuje, že s Plavčanom je to ešte horšie. Možno naozaj v prípade 300-miliónovej eurofondovej výzvy na výskum a vývoj o ničom nevedel a svojim straníckym kolegom poslúžil len ako „biely kôň“.

Ak sa však potvrdí netransparentné nakladanie s eurofondmi, je to dôvod navyše, aby ministerskú stoličku opustil. Aj keď vo vláde nemá nik chuť čeriť pokojnú hladinu koaličných vôd, Smer vo vláde Fico I ukázal, že dokáže na svojich partnerov zatlačiť, a tak sa ministri Marian Janušek a Igor Štefanov, zapletení do nástenkového tendra, museli porúčať. Preto by nemal mať problém poslať Plavčana do minulosti.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Plavčan