Obchod s migráciou

Uzavretie balkánskej trasy skomplikovalo plány migrantom, ktorí sa chceli dostať do Európy. Najpriechodnejšia cesta je dnes cez Taliansko, do ktorého ich prúdia tisíce.

04.08.2017 22:00
debata (16)

Špekulácie, že mimovládne organizácie (MVO) zachraňujúce utečencov v Stredozemnom mori tajne spolupracujú s prevádzačmi, sa potvrdili. No profitujú z toho hlavne prevádzači, pre ktorých je to „zlatá baňa". To prirodzene prekáža Taliansku, ktoré sa rozhodlo konať.

Po dohode s novou líbyjskou vládou posiela k jej brehom vojenské lode, čím posilní jej suverenitu a spomalí migračné toky. Vypracovalo kódex, ktorý musia podpísať všetky MVO, ak chcú ďalej zachraňovať migrantov. Ak ho nedopíšu, nebudú môcť kotviť v talianskych prístavoch. Väčšina z MVO sa búri proti tomu, že na každej záchranárskej lodi majú byť policajti, ktorí dohliadnu, či nespolupracujú s prevádzačmi.

Svojím krátkozrakým správaním tak podporujú čierny obchod s pašovaním ľudí, posilňujú vplyv mafiánskych organizácií z juhu Talianska, ktoré bohatnú z prevádzania najviac. A navyše, prinášajú do Európy tisícky ľudí, ktorí neutekajú pred vojnou, ale za ekonomicky lepším životom, čo je neudržateľné.

Snaha o reguláciu MVO a nelegálnej migrácie Talianskom je potrebná. Keby sa k takému kroku odhodlala aj únia už na začiatku krízy, veci dnes mohli vyzerať úplne inak.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migrácia #prevádzači #migračná kríza #utečenecká kríza