Hrdo, odborne... do pekla

Možno majú pravdu všetci, ktorí sa k tomu vyslovujú. Vypovedanie koaličnej zmluvy, ktoré v mene Andreja Danka odoslala vládnym partnerom prostredníctvom e-mailu hovorkyňa SNS, môže byť zúfalým pokusom odvrátiť pozornosť verejnosti od škandálu na ministerstve školstva.

07.08.2017 17:23
debata (48)

Môže to byť aj pokus oplatiť Robertovi Ficovi zopár ponížení, ktoré predsedovi SNS nedávno uštedril. Môžu za tým byť aj iné veci. Napríklad snaha o prerozdelenie rezortov v rámci vlády.

V každom prípade je veľmi nepravdepodobné, že by Danko chcel naozaj z koalície odísť. Lenže ak niekto vyťahuje takmer pri prvej príležitosti tú najsilnejšiu zbraň, ktorú má k dispozícii, akurát ukazuje, aký je amatér.

A ak ju navyše ani nemieni použiť, potom sa to nemôže skončiť inak, ako tak, že v snahe uniknúť z jednej škatule (prekryť ďalší, tentoraz už postslotovský megaškandál SNS) vlastným pričinením skočí do ďalšej, ešte tesnejšej. Nikto nemôže ponížiť človeka Danka viac, ako to dokáže len človek Danko sám.

Keby bol Danko tasil svoju najsilnejšiu zbraň napríklad v čase, keď bola na vrchole záujmu kauza Bašternák, jeho pozícia by bola o poznanie silnejšia. Dokonca by sa bolo dalo teoretizovať i o tom, ako by si SNS pri následnom koaličnom stole polepšila v rezorte vnútra a bezpečnosti, bez ohľadu na to, či by sa bol oslabený Robert Kaliňák udržal v ministerskom kresle, alebo nie. Napríklad ovládnutím SIS, čo bol jeden z jej pôvodných cieľov.

Lenže Danko sa vyhráža odchodom v čase, keď vrcholí kauza, ktorá sa týka jeho ľudí. Navyše to robí krátko nato, ako ho vláda podržala s tým, že nebude voči Petrovi Plavčanovi konať, kým sa „veci neprešetria“.

Namiesto toho, aby tento čas Danko využil a ministra, ktorý má dnes imidž bieleho koňa organizovanej rozkrádačky európskych peňazí potichu sám stiahol z očí verejnosti, radšej vyvolal uhorkovú koaličnú krízu, ktorá všetko ešte zhorší.

Predovšetkým zhorší jeho vlastnú situáciu. Na zvolania, podľa ktorých koalícia „absolútne nevyhnutne“ potrebuje prenastavenie pravidiel a stanovenie „absolútne nových“ priorít, ktoré sa vraj majú odraziť už v štátnom rozpočte na budúci rok, nemožno zvonku reagovať inak, len ďalším smutným pousmiatím sa nad rétorickými prostocvikmi predsedu SNS a jeho ľudí.

Keby bol Danko tasil najsilnejšiu zbraň v čase, keď bola na vrchole záujmu kauza Bašternák, jeho pozícia by bola o poznanie silnejšia.

Zvnútra koalície si Danko najskôr vypočuje onakvejšie veci. Vrátane takých, ktoré sa nehodia do novín. Aký štátny rozpočet?! Tohtoročná hanba v hodnote 300 miliónov nestačí? Smer má už svoje hviezdne časy za sebou. Na to, aby Fico Danka zvliekol z kože obnoveného voličského záujmu, ako to kedysi urobil jeho málokedy triezvemu predchodcovi, má však ešte síl dosť.

Jadrom programu tejto koalície je presvedčenie, že spolok Smer – SNS – Most nemá na súčasnej scéne dôveryhodnú alternatívu. Danko je práve na najlepšej ceste presvedčiť sa, že ani on so svojou stranou pred sebou inú alternatívu nemajú. Len vypiť kalich s obsahom, ktorý si namiešali sami. Hrdo a odborne, zato až do dna.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #vládna koalícia #koaličná kríza #koaličná zmluva