Dôjde aj na bane?

Ťažbu hnedého uhlia na Slovensku čaká útlm. Taká je ekonomická realita a ísť proti nej už nemá veľký zmysel. Baníci majú roky sympatie mnohých ľudí, ale realita nepustí. Samozrejme, netreba robiť unáhlené kroky a treba sa vždy poučiť z toho, čo sa stalo v minulosti.

14.08.2017 08:00
debata

Na Slovensku sa toho utlmilo veľa a často aj unáhlene. Možno najväčším útlmom bol koniec slovenského zbrojárstva, ktoré sa po zmene režimu nevedelo prispôsobiť novým politickým okolnostiam. So zbrojárstvom sa seklo prirýchlo a iné veľmoci na ňom teraz neuveriteľne ryžujú.

Zatvorili sme zbytočne tiež mnohé lokálne železničky. Napríklad legendárna Korytnička z Ružomberka do Korytnice mohla teraz voziť turistov do kúpeľov a železnička by pokojne mohla patriť medzi top turistické atrakcie v celej Európe.

Prečo je to s baňami inak? Elektrinu z uhlia už nepotrebujeme. Iných zdrojov je dosť, spotreba elektriny už tak nerastie, a navyše sa dokončujú dva nové bloky Mochoviec. V minulosti boli dotácie pre bane v poriadku, ale okolnosti sa veľmi zmenili. Horná Nitra už nie je hladová dolina. Firmám chýbajú ľudia, a to na budúci rok ešte pri Nitre začne výrobu Jaguar Land Rover.

Jedinou výhodou baní zostane využitie domáceho energetického zdroja. Je lepšie využívať uhlie, ako byť závislý od ruskej ropy, plynu a jadrového paliva. Lenže stačí, aby sme do baní pumpovali ročne dotácie vo výške 100 miliónov eur, a to priamo z energetických rozpočtov domácností?

Navyše ťažba uhlia nie je už ani v prospech samotných baníkov. Ich tisíceurové platy kontrastujú s dotáciami vyše 1¤500 eur mesačne, ktoré sú v prepočte na jedného baníka. Keď na hornej Nitre nebola iná práca, elektriny bol na Slovensku nedostatok a dotácie do baní boli oproti denšku polovičné, žiaden politik si ich zastaviť nedovolil. Vtedy to bolo rozumné.

Argumenty baníkov, že solárny biznis sa na jedného pracovníka dotuje ešte viac, nie sú korektné, keďže ide o výrobu nenáročnú na ľudí, a navyše je perspektíva, že ceny solárnych technológií klesnú. Faktom je, že solárna podpora sa tiež prestrelila a teraz sa našťastie už výrazne znižuje.

Na Slovensku už elektrinu z uhlia nepotrebujeme. Iných zdrojov je dosť, spotreba elektriny už tak nerastie, a navyše sa dokončujú dva nové bloky Mochoviec, ktorých využívanie bude rozumnejšie.

Zaváži tiež, že ťažkú a nebezpečnú prácu v bani možno teraz vymeniť za lepšie platenú prácu v automobilovom priemysle. Ten prináša krajine silný hospodársky rast a do budúcnosti zvýši životnú úroveň ľudí.

Posledným argumentom je, že sú pochybnosti, aká časť dotácií na neekologické uhlie sa v systéme stráca a končí inde ako u bežných baníkov, respektíve vo vlastníckych štruktúrach súkromných baní.

To, že Brusel ide najnovšie zakázať dotácie pre bane, je dôkazom, že už aj úradníkom došlo, aby sa zorientovali a rozhodli. Útlm baní je neodvratný. Infraštruktúru tam treba využiť napríklad na rozvoj turizmu, pokračovanie pestovania paradajok, chov rýb a rozvoj podobných nápadov, ale o ďalšej ťažbe uhlia to už bohužiaľ nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bane #baníctvo