Zbabelosť

Momentálne všetci trhajú na kusy prezidenta Donalda Trumpa za to, že vo svojej reakcii na Charlottesville nebol schopný pomenovať krajnú pravicu ako páchateľa a čin, ktorý spáchal jej sympatizant, ako teroristický útok. Maslo však steká po viacerých hlavách.

13.08.2017 22:00
debata (6)

Je jasné, prečo Trump vydal bezpohlavné vyhlásenie, v ktorom odsúdil násilie a nenávisť „mnohých strán“. Vie, ako jeho zvolenie privítala krajná pravica. Vie, že krajná pravica v jeho rečiach o imigrantoch vidí súhlas so svojou vierou v Ameriku ako vlasť výlučne pre bielych kresťanov. Vie aj to, že jeho ignorantstvo, nevzdelanosť a boj proti rozumu a vede s ním zdieľajú najviac práve „alternatívna pravica“ a náboženskí bigoti.

Problém pomenovať zlo páchané ich voličmi majú viacerí politici. Aj v Európe, aj u nás. Rovnako médiá, ktoré v chúlostivých situáciách nerady idú proti „svojim čitateľom“.

Na proteste proti odstráneniu sochy južanského generála z občianskej vojny Leeho v Charlottesville sa zišla presne takáto spoločnosť. Zopár konfederačných nostalgikov, ktorí sa dali očakávať, vysoko prečíslovali hajlujúci nacisti, rasisti – síce bez bielych rób KKK, zato s prítomným bývalým hlavným veliteľom Davidom Dukeom. Ozbrojení a pripravení vyvolať chaos a násilie.

Je americkou tradíciou nechať každého, kto chce, demonštrovať za akokoľvek absurdné myšlienky – a zároveň nechať každého, kto chce, demonštrovať proti. Antifašisti, ktorí prišli vyjadriť protinázor, sa však tentoraz stretli s palicami, hádzanými fľašami a so štítmi, ktorými ich nacisti vytláčali zo „svojho“ parku pri Leeho soche. Ako sa dalo čakať, niektorí z nich násilie nacistom odplácali. Keď miestna polícia celú akciu rozpustila v obave pred eskaláciou, nastalo peklo.

Mladík, ktorý autom vbehol do davu antifašistov, použil rovnaký modus operandi ako teroristi z ISIS a aký podľa toho istého vzoru použil muž, ktorý autom vbehol do ľudí vychádzajúcich z mešity v Británii. Je to modus operandi teroristov, a to, čo spravil dvadsaťročný sympatizant nacistov James Fields z Ohia v Charlottesville, bol teroristický útok.

Rozprávať v takejto chvíli o tom, aké neprijateľné je násilie, ktoré v Charlottesville prichádzalo „z mnohých strán“ a jedným dychom vyzývať Američanov, aby sa zjednotili v láske k vlasti, nebolo od Trumpa ničím iným, len priznaním. Priznaním, že dobre vie, na ktorej z dvoch (nie „mnohých“) strán bolo viac jeho voličov, a dobre vie aj to, ktorá z tých dvoch (nie „mnohých“) strán násilie začala, vystupňovala a napokon zavŕšila vraždou.

Takýto problém pomenovať zlo páchané ich voličmi majú viacerí politici. Aj v Európe, aj u nás. Rovnako médiá, ktoré v chúlostivých situáciách nerady idú proti „svojim čitateľom“. Trumpovo hanebné zahmlievanie stavu vecí z neho ešte nacistu nerobí.

Rovnako ani tí politici, ktorí sa pohrávajú so strunkami extrémizmu, pretože tam šípia voličské hlasy, ešte zato nemusia byť sami extrémistami. Minimálne sa však dá povedať, že sú to korunovaní hlupáci, ktorí extrému zametajú cestičku. A ako takí nie sú o nič menej nebezpeční ako tí, proti ktorým sa oportunisticky boja ozvať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Donald Trump