Kam smeruje Trump?

My a tí druhí. Základné heslo populizmu. Ten má veľa podôb, ale jedna definícia naň platí podľa známeho holandského politológia Casa Muddeho.

14.08.2017 22:00
debata (1)

"Populizmus je ideológia, ktorá vníma spoločnosť rozdelenú do dvoch homogénnych a antagonistických skupín. Čistých ľudí a skorumpovanú elitu,“ napísal nedávno expert pre denník Guardian.

Takto vníma politiku americký prezident Donald Trump. Klamstvá, výmysly a polopravdy lemujú jeho kariéru. Bojuje vraj s médiami, elitami. Rétorika ako vystrihnutá z príručky pre začínajúceho extrémistu. Niet sa čo diviť, že (väčšinou) mladí bieli Američania zapaľujú fakle, pochodujú, hajlujú a oháňajú sa slobodou prejavu. Prečo niekto očakával, že Trump bude kritizovať krajnú pravicu? Veď to bol on, kto roky podporoval vyslovene rasistické konšpirácie typu, že Barack Obama sa nenarodil v USA, a preto sa nemal stať prezidentom.

Populizmus je lákavý. Na všetko má riešenie. Hneď si nájde nepriateľa. Kritizujete Trumpa? Určite podporujete Hillary Clinonovú, ste ľavičiar a sorosovec. Veď vodca sa predsa nemýli. Až 52 percent republikánskych voličov by podporilo odloženie prezidentských volieb v roku 2020, keby to Trump navrhol. Toto už nie je politická podpora. Je to slepá viera, obdiv v (neexistujúce) schopnosti celebritného miliardára. Trump si rovno môže podať ruku s Kim Čong-unom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump