Byť na ťahu

Byť na ťahu nemusí byť vždy radostná udalosť. Napríklad, keď vám niekto vyhodí figúru a s úsmevom vám oznámi, že na ťahu ste vy. Samozrejme, záleží na okolnostiach. Napríklad na tom, či je Peter Plavčan pre Andreja Danka pešiakom, strelcom, či koňom. Ale aj na tom, či tým, kto v skutočnosti ťahá figúrkami, je naozaj Andrej Danko.

16.08.2017 19:19
debata (5)

To sme sa v stredu nedozvedeli. Zato sme sa dozvedeli to, čo sme si mysleli od začiatku. Plavčan bol spúšťačom a ústredným bodom koaličnej krízy. Nepotvrdil nám to nikto iný ako predseda SNS sám, ktorý rozprávajúc o kríze, rozprával predovšetkým o tom. Napríklad, keď sa sťažoval, ako sa ministri z iných rezortov vyjadrujú k iným – ale najmä inou politickou stranou ovládaným rezortom – než sú ich vlastné.

Koalícia bude fungovať s obavou, že sa to celé môže kedykoľvek zopakovať. A ako sa bude blížiť riadny termín volieb, táto obava bude len rásť.

Dozvedeli sme sa tiež, že koaličná kríza nie je napriek utorkovým vyhláseniam minulosťou. Naopak. Prinajhoršom Danka presvedčia jeho spolustraníci a ľudia, čo ho do konfliktu s partnermi vtlačili, že bude lepšie zariskovať a privodiť predčasné voľby. Prinajlepšom sa koaličné spolužitie zmení na stav ostražitého napätia a obzerania sa za chrbát v snahe vylúčiť nejaký ten nôž do chrbta.

Predčasné voľby sú ešte stále tou menej pravdepodobnou možnosťou. Dnes nemajú Danko a jeho strana čo získať. Prieskumy im ukazovali jednocifernú podporu ešte predtým, ako sa ich predseda pustil do svojho letného dobrodružstva. Sotva možno očakávať, že prieskumy robené po tom, čo sa do dobrodružstva pustil, mu ukážu nejaký extra nový prílev voličov.

V prípade predčasných volieb nemajú čo získať ani rôzni gučíkovci, sláviakapitalisti či iní, o ktorých sa v tejto súvislosti hovorí. Predseda SNS je pre nich predsa len užitočnejší tam, kde je teraz. Možno by ho radi videli v silnejšej pozícii v rámci koalície a vlády, v slabšej však určite nie.

Pravdepodobnejšou teda bude tá druhá možnosť. Danko si verejne pofúkal zranené ego, naznačil, že Plavčana by bol možno vymenil aj sám, keby na to bol dostal čas, a na konci leta sa vráti s energickými požiadavkami na prekopanie koaličnej zmluvy.

Ktovie, možno aj vlády, ako to naznačil stredajší pokus jeho strany dostať do hry smeráckeho ministra práce a sociálnych vecí Richtera. V každom prípade koalícia bude odteraz fungovať s obavou, že sa to celé môže kedykoľvek zopakovať. A ako sa bude postupne blížiť riadny termín volieb, táto obava bude len rásť.

Je celkom možné, že Danko počas utorkových konzultácií dal Robertovi Ficovi a Bélovi Bugárovi najavo, že by eventuálne Plavčana aj odvolal. Ak to urobil, iba tým urýchlil jeho osud. Nestiahol ho doteraz sám, stiahne ho sám teraz – ale až po tom, čo ho na to verejne vyzval šéf koalície.

Z Dankovej stredajšej reakcie by sa mohlo zdať, aká obrovská je to cena, ktorú musí za krízu, ktorú vyvolal, zaplatiť. Nuž bola by to veľká cena, ak by bol Plavčan veľkou politickou figúrou. Odpoveď na túto otázku poznáme všetci. Skutočná cena teda ešte známa nie je.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza