Pride premiešal karty

Víkendový Pride, ako vždy, vyvolal protichodné názory aj na politickej úrovni.

20.08.2017 19:00
debata

Na jednej strane stoja skupiny podporujúce progresivitu v občianskych právach, na druhej tie, ktoré vyznávajú tradičné hodnoty. Nedávna koaličná kríza zamiešala karty jednotlivých strán a zmenila pomer síl, s čím nemusia byť všetci spokojní.

Najviac upadá SNS, ktorá krízu vyvolala a nezvládla. Jasný signál vysiela jej líder Andrej Danko, ktorý dlhodobo nezvláda mediálnu komunikáciu a veľmi ťažkopádne rieši vnútorné problémy, čo môže motivovať ľudí v pozadí, aby zobrali veci do svojich rúk.

Presne tak to vyzeralo, keď začal druhý muž SNS Jaroslav Paška verejne kritizovať ombudsmanku, nominantku Mostu za to, že vyvesila na budovu svojho úradu dúhovú vlajku a žiadať jej zvesenie. Na prvý pohľad môže kritika „koaličnej“ ombudsmanky z pozície SNS vyzerať kontraproduktívne. Na druhej strane to však mohlo byť súčasťou snahy Jaroslava Pašku odstaviť od kormidla Andreja Danka a opätovne nastaviť konzervatívny kurz, ktorý SNS stratila pri súbojoch v sociálnych otázkach so Smerom.

Paška zacítil možnosť a vniesol do koalície ideologický konflikt, z ktorého môže podľa neho SNS ťažiť. Smer ako sociálnodemokra­tická strana a Most-Híd ako strana občianska by sa mali v hodnotových otázkach postaviť na stranu menšín, pričom SNS chce svojím volaním po tradičných hodnotách osloviť konzervatívnych voličov svojich koaličných partnerov a zastaviť prepad preferencií.

Andrej Danko krízové momenty nezvládal, Jaroslav Paška sa do nich pustil s odhodlaním. Je možné, že budúcnosť môže priniesť aj zmenu lídra jednej z troch koaličných strán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava