Civilizačná diskusia

Nikto dnes nepovie, či tzv. jadro Európskej únie naberie nejakú inštitucionálnu podobu, alebo bude len akousi viditeľnou, hoci formálne nedefinovanou entitou.

21.08.2017 14:00
debata (3)

O tom, že k vzniku niečoho takého sa schyľuje, však dnes už nepochybuje takmer nik. Nie po voľbách vo Francúzsku a pred voľbami v Nemecku, kde oba tábory, ktoré majú reálnu šancu uspieť, hovoria o nejakej forme „prerozdeleni­a“ únie.

Diskusia o tom, kam bude v takej únii patriť Slovensko, možno na prvý pohľad nie je rovnocenne dôležitá s niekdajšou diskusiou o tom, či vôbec budeme patriť do únie. To však neznamená, že pre nás nie je dôležitá. Nemôže nám byť jedno, kam budeme patriť v Európe, ktorá hraničí so zónami konfliktu a na jej časti si opäť robí imperiálny zálusk mocnosť, o ktorej sme si pred dvoma desaťročiami mysleli, že sa chce približovať k nám a našim hodnotám – a nie, naopak, zahrnúť nás opäť do svojej sféry vplyvu. V tomto zmysle je to pre nás diskusia rovnako civilizačná, akou bola tá spred dvadsiatich a viacerých rokov.

Rozkladné tendencie v Európskej únii vidno v rámci hľadania spoločnej odpovede na ukrajinskú krízu, vidno ich v rámci konfliktných odpovedí členských štátov na utečeneckú krízu, zosilnené sú brexitom, domácou extrémnou pravicou, Vladimirom Putinom, Donaldom Trumpom… Hoci inokedy by takéto spektrum problémov (a rôznych názorov na ne) nepredstavovalo samo osebe kardinálny problém, dnes je to inak.

Jadro Európskej únie bude predovšetkým politickým jadrom. Produkcia áut nás nespasí, ak nebudeme produkovať politiku, ktorá bude zrozumiteľná a spoločne zdieľaná.

Paradoxne, ekonomike únie sa – aj vzhľadom na výnimky – vcelku skôr darí, lenže ekonomika nie je v ťažisku diskusie, ktorá momentálne rozdeľuje úniu. V ťažisku sú „kultúrne kontrarevolúcie“, utečenci, imigranti, teror, bezpečnosť… Nesúrodá zmes naozaj dôležitých, oveľa menej dôležitých, ale aj nafúknutých, vymyslených a celkom nezmyselných „tém“.

Keď sa chceme udržať v jadre Európskej únie, nesmieme zabúdať, čo všetko to obsahuje. Áno, to, že Slovensko používa euro, že je súčasťou schengenského priestoru, že naša ekonomika je osudovo naviazaná na európsku a tak ďalej, nás do centra radí už teraz. V náš prospech do istej miery môže hrať i to, že ležíme na východnej hranici a sme jedným zo štátov, ktorým sa hovorí postkomunistické. V prípade výbuchu Orbánovho Maďarska a Kaczynského Poľska sa tak aj naša poloha stáva našou strategickou komoditou.

To však nestačí. Ak únia pobeží na rôznych rýchlostiach, nebude to len v exporte či hrubom domácom produkte. Nezabúdajme tiež, ako strategickú polohu Slovenska kedysi osudovo precenil Vladimír Mečiar, ktorý si myslel, že únia nás už len pre ňu samotnú musí prijať, i keby inak nesúhlasila s ničím, čo robíme.

Jadro Európskej únie bude aj, ak nie dokonca predovšetkým, politickým jadrom. Produkcia áut nás nespasí, ak nebudeme produkovať politiku, ktorá bude zrozumiteľná a spoločne zdieľaná. Ak sa v konfliktoch, ktoré dnešnou Európou zmietajú, nepostavíme jednoznačne na jej stranu. Aj preto bude naša diskusia o jadre diskusiou civilizačnou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #jadro EÚ