Európa a Afganistan

Prezident USA Donald Trump chce v Afganistane vyhrať zabíjaním teroristov. Znie to pekne a nie je veľa dôvodov na to, aby sa s vraždiacimi extrémistami zaobchádzalo v rukavičkách. Otázne však je, komu má toto víťazstvo patriť. Amerike (Západu)? Afganistanu?

22.08.2017 22:00
debata (5)

Konflikt v stredoázijskej krajine by si zaslúžil oveľa viac pozornosti, ako sa mu dostáva. Napriek tomu, že sú v ňom Američania a Európania zapojení 16 rokov, politici na oboch stranách Atlantiku mu na verejnosti venujú minimum pozornosti.

Je to chyba. Trumpovo vyhlásenie sa dalo očakávať. Ale kde je Európa? Dianie v Afganistane má predsa na ňu oveľa väčší priamy vplyv ako na USA. Európa posiela do Afganistanu pomoc, ale zároveň čelí následkom konfliktu aj v podobe utečencov. Biely dom určite konzultoval Trumpove vyjadrenia so spojencami. Ale aký bol vstup Európy do tejto debaty?

Afganistan môže aj byť príkladom toho, aké a či má Európska únia budúce skutočné ambície v obrane a bezpečnosti. USA zostanú a musia byť hlavným partnerom Európy. Ale naozaj stačí, ak sem-tam prihodí pár vojakov do Afganistanu na pomoc Američanom? Možno sú potrební. No je Európa spokojná s tým, ako sa v Afganistane vyvíja situácia alebo možno má vlastné aspoň trocha jasné predstavy ako ďalej? Ak áno, tak je potrebné o nich hlasno hovoriť. Ak nie… Tak potom je to po 16 rokoch dosť smutné.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #konflikt #Donald Trump