Zahrávanie sa s ohňom

Aj keď zámerom Andreja Danka bolo posilniť vplyv SNS, vytvorením koaličnej krízy sa mu podaril pravý opak - prešustroval časť ťažko nadobudnutého politického kapitálu.

31.08.2017 14:00
debata (18)

Občanom môže byť vcelku jedno, či sa líder nejakého politického subjektu pokúša spáchať verejne samovraždu, no ak sa obdobné „harakiri“ týkajú samotného štátu, mal by každý spozornieť.

Koketovanie s myšlienkou odvolať ministra Richtera je totiž cestou do pekla. Ak by sa súčasná koalícia rozpadla (lebo je veľmi pravdepodobné, že premiér by spojil návrh na odvolanie Richtera s hlasovaním o dôvere vlády), tak by to malo dosah na celú krajinu. V súčasnosti, keď aj najväčší „ficobijci“ uznávajú, že koalícia momentálne nemá alternatívu, lebo opozícia je v žalostnom stave, je takéto zahrávanie sa s ohňom nanajvýš nezodpovedné.

Okrem toho, že Danko by sa do histórie zapísal ako druhý Sulík, rozpad vlády by znamenal, že zmeškáme vlak do jadra únie. V minulosti sme sa už viackrát mali možnosť presvedčiť, že to, na ktorej strane sa ocitneme, má fatálne dôsledky pre ďalší osud krajiny.

Trucovať na periférii EÚ v spoločnosti Orbána a Kaczyńského je pre časť opozície iste príťažlivá predstava, no jedinečnú šancu stať sa súčasťou Západu by sme nemali premrhať.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Andrej Danko #koaličná kríza