Po nás potopa

V roku 1998 postihli povodie rieky Jang-c-ťiang najrozsiahlejšie záplavy, aké Čína v 20. storočí zažila. Z ohrozených území vtedy evakuovali 180 miliónov ľudí.

04.09.2017 08:00
debata (1)

Príčinu tejto katastrofy treba hľadať v masívnom odlesňovaní. Keď príroda o rok nato tamojším ľudom opäť uštedrila tvrdú lekciu, Číňania sa poučili a spustili najväčší zalesňovací projekt na svete.

Katastrofálne záplavy v Houstone má na svedomí tiež človek. Ak pred 200 rokmi sa v týchto miestach rozprestierali rozsiahle močiare, ktoré fungovali ako špongia, bolo nerozumné vysušiť ich a zaliať betónom. V Houstone spadlo za jeden týždeň zhruba toľko vody, čo bežne za celý rok. Voda však nemala kam odtiecť, a preto sme svedkami katastrofy.

Na rozdiel od Číňanov, ktorí sa poučili, je otázne, či v USA dôjde k nejakej zásadnej zmene. Je iróniou osudu, že Donald Trump len niekoľko dní predtým, ako začal vyčíňať hurikán Harvey, zrušil protipovodňovú legislatívu prijatú Barackom Obamom, ktorej súčasťou bola aj povinnosť developerov obnovovať močiare.

Ani aktuálne udalosti pravdepodobne nepresvedčia prezidenta USA, že koncept globálneho otepľovania nebol „vytvorený Číňanmi v prospech Číny, aby spôsobil nekonkurencies­chopnosť amerického priemyslu“, ale je dôsledkom ľudskej činnosti.

Povodne boli, sú a budú. V odlesnenej krajine s obrovskými lánmi polí, ktoré už nedelia medze a stromové aleje, však prívalové dažde spôsobujú oveľa väčšie škody než v minulosti. Navyše, ako zistil tím vedcov, ktorého súčasťou boli aj slovenskí odborníci, pod vplyvom klimatických zmien sa posúva aj doba výskytu najväčšej povodne v roku v mnohých oblastiach Európy. Takže robiť akékoľvek predpovede je čoraz ťažšie…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #povodne #Harvey #hurikán Harvey #potopa