Karanténa

Áno, áno, príklady krívajú, poniektoré aj na obe nohy. Napriek tomu jeden vytiahnime. Pamätáte si ešte, čo všetko sa popísalo o fenoméne víťazného Donalda Trumpa pred necelým rokom?

04.09.2017 15:00
debata (1)

Písalo sa o zanedbanej industriálnej časti Spojených štátov, o mestách duchov, z ktorých zmizol ťažký priemysel, nezmizli však ľudia, ktorým dlhé desaťročia dával obživu a pocit hrdosti. O ľuďoch, ktorí sa cítia vykorenení a podvedení politickým centrom krajiny. Onedlho prejde rok od chvíle, keď sa – aspoň podľa tohto výkladu – na vlne frustrácie do Bieleho domu vyšvihol multimilionár Trump. Čo o tom môžeme povedať dnes?

Trumpova podpora sa scvrkla na 30–35 percent, toto jadro však drží. A nedržia ho ilúzie o sociálnom pozdvihnutí. Tí ľudia aplaudujú rasizmu. Hrdosť v nich budia dehonestujúce reči o prisťahovalcoch, o iných národoch, v podstate o celom svete okrem tej „ich“ (bielej, kresťanskej) Ameriky. To je dnes hlavný dôvod, pre ktorý Trump ešte stále má svoje voličské zázemie.

Pointa? Blížiace sa voľby do vyšších územných celkov u nás budú mať jedinú ústrednú tému. Ak sa podarí zabrániť fašistom vládnuť ďalšie obdobie v Banskobystrickom kraji, môže to byť dôležitý signál. Víťazstvo v Bystrici na jeseň 2013 im pomohlo vojsť už o tri roky neskôr do národného parlamentu. To, čo potrebujeme, je reverz: prehra v župných voľbách ako predohra k prehre v ďalších parlamentných voľbách.

Ak sa to nepodarí, môže byť zle. Nehovoriac o nebezpečenstve, ktoré hrozí v prípade, že by sa fašistov nepodarilo zastaviť aj v Nitre. Nijaké stranícke trenice, žiadne ideologické vojny v rámci demokratického spektra nestoja za to, aby extrémistom otvárali dvere k moci. Táto myšlienka je triviálna, musí byť však zas a znova pripomínaná.

Čo to však vlastne znamená, „poraziť fašistov“ vo voľbách? Znamená to jediné: poraziť, prečísliť ich voličov. Lenže – a tu sme v jadre príkladu s Trumpom – to sa nedá docieliť tým, že sa im začnú ostatní podkladať.

Ak sa podarí zabrániť fašistom vládnuť ďalšie obdobie v Banskobystrickom kraji, môže to byť dôležitý signál.

Samozrejme, že príklon niektorých ľudí k extrémizmu a k extrémnym politickým preferenciám má aj svoje sociálne dôvody. Isteže je medzi vinníkmi aj všeobecný stav politiky hlavného prúdu. Áno, určite možno citovať aj korupciu, zanedbané regióny, neriešené ekonomické problémy. My však nečelíme hnutiu za vyrovnanie regionálnych rozdielov či odstránenie hladových dolín. Ani povedať, že fašisti kradnú a klamú ako ostatní politici, nestačí. Jadro ich voličov je uzrozumené s inými vecami. Čelíme davu, ktorý je ochotný (zatiaľ verbálne) vyháňať svojich spoluobčanov alebo ich rovno vešať, či strieľať. Čelíme ľuďom, ktorí odmietajú uznať, že niekto môže lepšie rozumieť svetu a odmietajú tolerovať, keď mu niekto jednoducho rozumie inak, ako oni sami.

Liečba nákazlivej choroby je možná, najprv však bude nevyhnutné dať nakazených do karantény. Také jednoduché a také nepríjemné to je. Nejde len o toho fúzkatého podvodníka. Vo voľbách ide o všetkých, ktorí ho chcú dostať k moci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚC Banská Bystrica #Donald Trump #voľby do VÚC