Progresívni?

Evanjelická cirkev bola vždy vnímaná ako progresívna sila, ktorá podporuje emancipáciu a nebojí sa postaviť voči autoritám, spiatočníctvu a predsudkom. Napokon, z jej radov vzišli také osobnosti ako Štúr, Štefánik či Dubček. Evanjelici zohrali obrovskú rolu v procese nášho národného uvedomenia.

07.09.2017 22:00
debata (12)

Hoci budúci mesiac si celý svet pripomenie 500. výročie reformácie, na Slovensku to vyzerá skôr tak, že Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) tento sviatok oslávi v duchu tých najhorších tradícií protireformácie. Aspoň jej posledné kroky to naznačujú…

Keď pred rokom zo svojich radov vylúčila kňaza Jakuba Pavlúsa, lebo jeho „názory a stanoviská (…) na manželstvo a rodinu sú v rozpore s vieroukou ECAV“, bol to prvý výrazný signál, že v tejto cirkvi niečo nie je v poriadku. Za mladého kňaza sa totiž vtedy postavili aj členovia cirkevného zboru, ktorí s jeho činnosťou boli spokojní, no nepomohlo to. Tým, že sa zastal homosexuálnych manželstiev, bol pre generálnych biskupov personou non grata.

Ich druhou „obeťou“ sa teraz stal evanjelický teológ Ondrej Prostredník, ktorému zakázali učiť na bohosloveckej fakulte. Dôvodom má byť jeho tolerantný postoj k právam LGBT komunity.

Vo verejnej diskusii na aktuálne spoločenské témy u nás takmer nepočuť hlas kresťanov (lebo zatvoriť oči pred realitou a tváriť sa, že Slovensko je akýsi nedotknutý ostrov v rozbúrenom mori, nemožno považovať za názor). Keď sa predsa len niekto vyjadrí k veciam verejným, tak je „vrchnosťou“ umlčaný. Výsledkom je akási „znormalizovaná“ cirkev. Smutné, je, že to platí aj v prípade ECAV, donedávna považovanej za progresívnu silu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Evanjelická cirkev augsburského vyznania #Jakub Pavlús #500. výročie reformácie #Ondrej Prostredník