Koniec SPD?

Karikatúra na titulnej strane týždenníka Spiegel, zobrazujúca Angelu Merkelovú ako spokojne drieme opretá o povrazy v boxerskom ringu a za ňou poskakuje maličký Martin Schulz, presne vystihuje súčasnú predvolebnú situáciu v Nemecku.

11.09.2017 08:00
debata (2)

Je zrejmé, že kancelárka bez väčšej námahy vyhrá aj tieto voľby a pravdepodobne tak prekoná Helmuta Kohla, ktorý sa na poste kancelára udržal 16 rokov.

Nemcom zjavne status quo vyhovuje a nehodlajú na ňom nič meniť. Otázkou teda nie je, či SPD prehrá, ale s akým rozdielom. Sociálni demokrati sa nenápadne vytrácajú z politickej scény už od roku 2005, keď voľby tesne prehrali (CDU – 35,2¤%, SPD – 34,2¤%). O štyri roky nasledoval obrovský debakel, keď sa prepadli na 23¤% a aktuálne sa ich preferencie pohybujú okolo 21–22 %.

Vlna nadšenia, ktorá sprevádzala výmenu na predsedníckej stoličke SPD, a chvíľu to aj vyzeralo, že socdemáci môžu voľby vyhrať, opadla skôr, ako sa na nej Schulz stihol ohriať. Mnohé naznačili májové voľby do krajinského snemu v Severnom Porýní-Vestfálsku, ktoré boli akýmsi posledným testom nálad pred voľbami do Bundestagu. SPD vo svojej tradičnej bašte utrpela zdrvujúcu porážku. Ak by sa sociálni demokrati vo „veľkých voľbách“ prepadli pod 20¤%, bol by to debakel, z ktorého by sa už táto strana nemusela spamätať. Mohlo by sa dokonca stať, že SPD sa začne uberať francúzskou cestou, kde Emmanuel Macron de facto vymazal socialistov z politickej scény.

Podmienky na to sú v Nemecku priam ideálne: CDU prebrala agendu SPD a posunula sa do stredu, a napravo od nej sa usadila euroskeptická AfD. Rozdiel by bol iba v tom, že to, čo sa vo Francúzsku udialo revolučne, by v Nemecku prebehlo postupne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #Martin Schulz