Nočná šichta

Na Slovensku pracuje až 16 percent ľudí v noci, čo je najviac z celej EÚ. Z celkového počtu 400-tisíc viac ako tretinu tvoria ženy. Takýto vysoký podiel vyplýva zo štruktúry zamestnanosti – mnohí robia vo fabrikách s viaczmennou prevádzkou.

13.09.2017 08:00
debata (1)

To, že práca v noci prináša viacero negatív – poruchy spánku, žalúdočné ťažkosti, psychické problémy – je všeobecne známe. V niektorých štúdiách sa dokonca hovorí o zvýšenom riziku vzniku rakoviny prsníka. Ak teda vláda prichádza s návrhom na obmedzenie nočnej práce pre ženy, je to nepochybne krok správnym smerom.

Okrem starostlivosti o zdravie žien by však zákonodarcovia nemali zabúdať na princíp rovnakého zaobchádzania, aby nový zákon nikoho nediskriminoval. Napríklad v Nemecku zakázali nočnú prácu pre ženy už v roku 1892, no presne o sto rokov neskôr – 28. januára 1992 – tamojší ústavný súd rozhodol, že zákaz nočnej práce pre ženy je protiústavný.

Vo svojom verdikte sudcovia ako hlavný dôvod uviedli, že takáto právna norma znevýhodňuje ženy oproti mužom, pretože im znemožňuje nájsť si uplatnenie v určitých profesiách a pracovných miestach.

Zákon, akokoľvek dobre mienený, teda nemôže plošne zakazovať, ale mal by umožniť, aby zamestnávatelia nenútili ženy pracovať v noci. Najmä matky s malými deťmi by mali mať právo povedať NIE.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #pracovný trh #zamestnávatelia #nočná práca #práca v noci