Pokus č. 4

V priebehu 14 rokov sa slovenské nemocnice idú oddlžovať už štvrtýkrát. To samo osebe je dostatočným dôkazom, že súčasný systém nefunguje. Teraz navyše hrozí, že ak dodávatelia zdravotníckeho materiálu nebudú uspokojení na 100 %, tak svoje pohľadávky predajú a zmocnia sa ich vymáhači.

14.09.2017 10:00
debata (1)

Aby sa takéto situácie viackrát neopakovali, musia toto oddlženie nemocníc sprevádzať systémové opatrenia. Nie je predsa možné, aby zariadenie, ktorému sa odpíše obrovský dlh, začalo vzápätí vyrábať ďalší!

Ministerstvo avizovalo, že s nemocnicami uzavrie zmluvy a nedodržiavanie ozdraveného plánu bude sankcionovať. Žiada sa zvolať: Konečne! Na tento „objav“ však kompetentní museli prísť až po tom, čo sme do čiernej diery zvanej „nemocnice“ naliali viac ako jednu miliardu eur?

Argument, že zdravotníctvo je podfinancované, platí len sčasti. Oveľa závažnejší problém je ten, že zle nastavený systém nikdy nikoho nemotivoval k efektívnemu správaniu, a tak peniaze vždy cez nemocnice pretiekli ako cez rešeto.

Okrem zavedenia DRG systému sú pre normálne fungovanie nemocníc zásadné dve veci: riaditeľmi nemôžu byť politickí nominanti, ale schopní manažéri, ktorí majú zodpovednosť za chod nemocníc. Aj z iných oblastí vieme, že ak niečo nemá svojho pána, tak to aj tak vyzerá…

Druhou zásadnou zmenou je centralizácia nákupov zdravotníckych zariadení, čím je možné ušetriť obrovské zdroje. Ak sa toto podarí presadiť, tak po roku 2020 už nebude potrebné žiadne oddlžovanie. Ak nie, tak sa jedného dňa zobudíme a všetky nemocnice budú sprivatizované.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oddlžovanie nemocníc #ministretsvo zdravotníctva