Využiť šancu

Niektoré britské médiá si nemohli nevšimnúť, akú malú váhu mal samotný fakt brexitu vo výročnom prejave Jeana-Clauda Junckera o stave Európskej únie. V prejave predsedu Európskej komisie pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu si odchod Spojeného kráľovstva vyslúžil len malú zmienku na samom konci. Nebolo to však celkom tak.

13.09.2017 22:00
debata (3)

Je pravda, že šok, ktorý prevládal minulý rok, vystriedalo na kontinente skôr smutné pobavenie pri sledovaní bezmocného zmietania sa britskej politickej elity v snahe stráviť trpké ovocie vlastnej politiky. Odchod významného a po všetkých stránkach silného člena európskeho spoločenstva už nevisí nad Európou ako zlovestné mračno. Je to, Junckerovymi slovami povedané, "tragická záležitosť“, ktorú však prežijeme. A prežijeme ju dokonca posilnení.

Práve v tomto bode spočíva drobný omyl ostrovných novinárov. Ten prejav bol totiž v istom zmysle celý o brexite. Od začiatku až do konca hovoril o nových príležitostiach, ktoré sa pred úniou otvárajú a ktoré by sme mali využiť. Prvý európsky summit už nie dvadsaťosmičky, ale len dvadsaťsedmičky, ktorý by sa mal konať deň po brexite 30. marca 2019 v rumunskom Sibiu, by mal podľa Junckera zaznamenať silnejšiu a viac integrovanú úniu.

Prvý európsky summit už nie dvadsaťosmičky, ale len dvadsaťsedmičky, ktorý by sa mal konať deň po brexite 30. marca 2019 v rumunskom Sibiu, by mal podľa Junckera zaznamenať silnejšiu a viac integrovanú úniu.

Zástancovia integrácie by si mohli škodoradostne povedať, že brexit zbaví Európsku úniu večných "troublemakerov“, ktorí, keď príde reč na integráciu, mali beztak vždy nohu skôr na brzde než na plyne. Neprítomnosť britského elementu v bruselských a štrasburských pracovniach môže zasa desiť "euroskeptikov“ z kontinentálnych častí Európy. Nestratia zďaleka len tárajov typu Nigela Faragea, ale aj serióznejších spojencov z radov britských konzervatívcov či labouristov.

Aký to všetko súvisí s obsahom rybieho mäsa v rybacích výrobkoch či obsahom kakaa v čokoláde – o čom tiež Juncker hovoril a čím si okamžite vyslúžil titulky na internetových serveroch na Slovensku i v Česku? Nepriamo, ale súvislosť to má. Farageovi môžu byť naše rybie prsty, pravdaže, ukradnuté. Ak chce však niekto v rámci únie vyrovnávať rozdiely a naprávať nespravodlivosti, nepotrebuje menej, ale viac únie. A to neznamená viac "nikým nevolených úradníkov“ a "bruselských byrokratov“, aby sme potešili voličov Richarda Sulíka. Znamená to lepšie fungujúce inštitúcie obchodu, hospodárstva, spoločnej meny. A presne o tom predseda komisie včera v Štrasburgu hovoril.

Bez ohľadu na to, či v medzištádiu vznikne nejaké jadro, ktoré bude napredovať rýchlejšie ako ostatní, podstatný by mal zostať celkový obraz. Tí, čo sa zaviazali prijať spoločnú menu, musia vidieť jej výhody, nie cítiť sa odstrčení. Ministerstvo financií Európskej únie môže byť predobrazom fiskálnej únie, vďaka ktorej bude možné spravodlivejšie a elegantnejšie predchádzať katastrofám typu Grécka. A tak ďalej.

Predseda Európskej komisie bol v Štrasburgu zjavne vo forme. Hovoril však o tom, že vo forme je práve celá únia. V dostatočnej forme na to, aby sa pohla dopredu. Konečne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker