Kiska bez alibi

Andrej Kiska vodu káže a víno pije. Javí sa ako politik, ktorý tvrdo kritizuje vládu, ale keď mu ide o vlastné peniaze, rozpráva ako niekto, koho práve prichytili v obchode s lupom pod tričkom. Kauza únikov daní, ktorá prepukla minulý týždeň, nie je o Kiskovej popradskej eseročke KTAG. Je o ďalšom politikovi.

17.09.2017 22:00
debata (119)

Najvážnejšie je, že Kiska nevysvetlil nič okolo toho, ako na prezidentskú kampaň a svoju propagáciu minul vyše 1,2 milióna eur. Značnú časť z toho zaplatila KTAG, ktorú vlastní spolu s bratom. Daniari pri kontrole daní zistili, že KTAG zaplatila faktúry na Kiskovu propagáciu, ale nedostala za to príjmy. Z toho vyplýva, že Kiska jej zjavne nezaplatil. Dostal tak nepeňažný dar a odmieta odpovedať na to, či z neho zaplatil daň.

Tiež praktiky, keď si majiteľ takto surovo vytiahne peniaze z firmy, sú na hranici zákona. Kiska svojou kampaňou poslal firmu do straty. Ak by to spravil v čase, kedy by firma dlhovala niekomu peniaze, mohlo by ísť o tunelovanie, teda trestný čin podvodu. Minimálne snaha firmy o zisk, zakotvená v Obchodnom zákonníku, dostala poriadnu facku. Okrem toho toto celé ukázalo, ako je vlastne Kiska zvyknutý fungovať.

To, že sa o tom verejnosť dozvedela únikom utajovaných informácií, je choré len v tom, že toto nemajú byť utajované informácie. Ak ide o prezidenta, premiéra, ministra, nemôže byť utajované nič. Mal by sa zmeniť zákon a nech sa zverejnia všetky daňové priznania politikov pred aj po tom, čo nastúpili do funkcií.

Argumenty prezidentovi chýbajú aj pri tvrdeniach o financovaní svojej kampane. Jeho eseročka podľa neho mala financovať len predkampaň do 28. februára 2014. Prečo potom firma uhrádzala aj faktúry na pracovné cesty ešte v polovici júna? Zjavne mohlo dôjsť k prekročeniu povoleného limitu na kampaň.

Kauza únikov daní, ktorá prepukla minulý týždeň, nie je o Kiskovej popradskej eseročke KTAG. Je o ďalšom politikovi.

Prezident a jeho podporovatelia tvrdia, že firma KTAG si cez účinnú ľútosť priznala chybu a zaplatila daň z nákladov na kampaň, ktoré im daniari neuznali. Podľa spomínanej skupiny ľudí tak už nie je čo vyšetrovať. V skutočnosti Kiska nevysvetlil nič. Pravdepodobne nezaplatil za to, čo si objednal, sám zrejme nezaplatil daň, podivne vytiahol peniaze z firmy a na kampaň možno minul viac, ako povoľuje zákon. Dosť podfukov na niekoho, kto má byť morálnou autoritou.

Kiska je niekto, kto je zvyknutý na peniaze, a tie charakter u nikoho nevylepšili. Kiskove nebankové spoločnosti v minulosti oklamali mnohých ľudí. Ak im niekto nezaplatil všetky splátky, dlh sa mu rýchlo znásoboval, čo bolo podľa verdiktov súdov protizákonné. Kto sa súdil, vyhral. Kiska sa už vtedy spoliehal na to, že súdiť sa bude málokto.

V aktuálnej Kiskovej kauze cítiť dvojaký meter. Bežný občan by to schytal. Zaplatil by vysoké pokuty a finančná správa s políciou by ho vláčili po súdoch. Kiska sa spolieha na to, že kauza sa zametie pod koberec. Dokonca na to vyzýva zodpovedné orgány. Kiska sa spolieha na to, že keď mu to prešlo s nebankovkami, môže to vyjsť opäť.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Andrej Kiska #firma KTAG #únik utajovaných informácií