Županove záhadné tendre

Malý a pomerne neznámy podnik s podlžnosťami z minulosti a nulové skúsenosti so stavbou či s opravou ciest.

21.09.2017 13:00
debata

Aj takto vyzerá „ideálny“ kandidát v súťaži organizovanej Banskobystrickým samosprávnym krajom za 2,24 milióna eur.

Absurdné? Chvíľa prekvapenia však nastane, keď zistíte, že je to skutočnosť. Župný úrad na čele s Marianom Kotlebom vypísal mimoriadne zvláštne tendre na renováciu ciest za milióny eur. V prvom vyhrala väčšinu zákaziek, za veľmi nejasných okolností, malá trenčianska firma, ktorá od zmlúv neskôr odstúpila. Koleso šťastia sa rozkrútilo odznovu a prekvapeniami opäť nešetrilo. Pri druhom tendri pre okresy Poltár, Lučenec a Zvolen uspela pomerne neznáma a popritom zadlžená zvolenská eseročka. Projekt v hodnote dvoch miliónov eur, čo predstavuje jej niekoľkoročné tržby, získala aj preto, že bola v „súťaži“ jediným uchádzačom.

S podobnými záležitosťami existujú bohaté skúsenosti aj z minulosti. Malá firma akože nečakane vyhrá veľkú zákazku, časť peňazí si nechá a zvyšok posunie ďalšej stavebnej spoločnosti. Tá si znovu odloží časť sumy a zákazku posunie ďalej menším subdodávateľom.

Z pôvodných miliónov, ktoré sa mali investovať do ciest, na stavbách napokon skončí možno polovica. Práca býva zväčša urobená nekvalitne (ak ju vôbec dokončia) a obyvateľom, ktorí tieto cesty používajú, zostanú len oči pre plač.

Kotleba presviedča voličov, že práve on je jedinou alternatívou voči nečestným hrám ostatných politikov. Realita však nasvedčuje, že ide iba o prázdne frázy. Mali by si to uvedomiť aj ľudia v Banskobystrickom kraji, skôr ako mu zase sadnú na lep.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS