Dvojaká hrozba

Ak chce ktokoľvek znížiť hrozbu, ktorú predstavuje Kim Čong-un, bez toho, aby sa napínanie svalov skončilo nukleárnym ohňom, nemôže nerokovať.

21.09.2017 22:00
debata (17)

Ak nie s Kimom, potom určite s Čínou, bez ktorej by Kimov režim nevydržal ani mesiac. Na to však potrebuje diplomaciu, ktorá v prvom rade existuje a v druhom rade je dôveryhodná.

O zdecimovanie americkej diplomacie sa postaral prezident Donald Trump osekaním rezortu a neschopnosťou vybrať ľudí na uprázdnené posty. Zdá sa neuveriteľné, že uprostred krízy na Kórejskom polostrove Trumpova vláda ešte stále nemá svojho riadneho veľvyslanca v juhokórejskom Sou­le.

O radikálne zníženie dôveryhodnosti americkej diplomacie sa prezident Trump postaral v utorok v OSN.

Trump pohrozil, že zničí Severnú Kóreu, a zároveň jej na príklade Iránu „vysvetlil“, že je zbytočné, aby sa snažila o dohodu so Spojenými štátmi.

Fakt, že nedokáže udržať na uzde svoju mentalitu odroňa zo školského dvora a na pôde Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov dáva protivníkom komiksové prezývky, by bol ešte to najmenej. „Rakeťák“ Kim – ako ho takmer obdivne Trump počastoval – by neobstál pred nijakým súdom, ktorý sa aspoň obtrel o pojem ľudských práv. Navyše väčšine svetového spoločenstva vrátane politikov predstavujúcich rôzne nepekné režimy je beztak zrejmé, že v osobe nového prezidenta USA majú pred sebou cirkusového vyvolávača, nie rečníka či nebodaj mysliteľa.

Horšie bolo, keď sa prezident jadrovej veľmoci na pôde OSN začal vyhrážať „totálnym zničením“ Severnej Kórey v prípade, že sa budú Spojené štáty cítiť ohrozené. Nie zničením vojenskej sily Kimovho režimu, ktorá sama osebe, vzhľadom na to, že jeho armáda má asi milión príslušníkov, nie je malá. Ani zničením Kima a jeho politickej kamarily. Trump pohrozil totálnym zničením krajiny, ktorá má dvadsaťpäť miliónov obyvateľov.

No a úplne najhoršie bolo, keď v tom istom prejave Trump, obrazne povedané, pokrčil a zahodil multilaterálnu jadrovú dohodu s Iránom. Čiže dohodu, ktorou sa iránsky režim výmenou za uvoľnenie ekonomických vzťahov zaviazal nevydať sa Kimovou jadrovou cestou… Dohodu, ktorej dodržiavanie kontroluje medzinárodné spoločenstvo a ktorú Irán zatiaľ neporušil.

Ak to zhrnieme, potom Trump pohrozil, že zničí Severnú Kóreu, a zároveň jej na príklade Iránu „vysvetlil“, že je zbytočné, aby sa snažila o dohodu so Spojenými štátmi. Pretože prezident Spojených štátov nehodnotí dohody podľa ich užitočnosti a efektívnosti, ale podľa toho… podľa čoho vlastne?

Cynickú pochvalu Trumpovho prejavu od ruského šéfa diplomacie či prskanie ozývajúce sa z Pchjongjangu dajme bokom. Americký prezident v OSN zavrhol diplomaciu ako nástroj na predchádzanie konfliktov a namiesto nej zvolil vyhrážanie sa nukleárnym zničením. Keby spravil v roku 1962 čosi podobné Kennedy, svet už dnes nemusel existovať. Ak bude chcieť niekto znížiť hrozbu, ktorú predstavuje severokórejský diktátor, bude musieť znížiť aj hrozbu, ktorú dnes predstavuje prezident Spojených štátov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump