Absurdné požiadavky

Nielen Katalánsko zažívalo trampoty s vyťahovaním rakvy Salvadora Dalího z krypty, keď testy biologických vzoriek vyvrátili „zaručené“ nároky dcéry niekdajšej chyžnej slávneho maliara na jeho rozprávkové dedičstvo.

25.09.2017 14:00
debata (3)

Pred ôsmimi rokmi sa istý podvodník vydával za nevlastného vnuka posledného majiteľa zámku v Hlohovci. Mestskí radní mu takmer sadli na lep, no DNA presvedčivo prehovorila.

U nás sa však schyľuje k ďalšiemu škandálu. Imrichovi Erdődymu v rodinnej hrobke už dajú pokoj, lebo tentoraz nemá ísť o priamych potomkov, ale iba o údajných dedičov. Brúsia si zuby nielen na zámok, ale aj na mestský park a Kúpeľný ostrov v Piešťanoch. Potom vraj príde rad na bývalé veľkostatky pri viacerých mestách a obciach či na historický depozitár Červeného Kameňa.

Reštituenti požadujú od súdu, aby ihneď pozastavil rekonštrukciu zámku, ktorú po rokoch konečne mesto rozbehlo. Má to však jeden háčik. Cudzinci, ktorí dosiaľ neprejavovali nijaký úprimný vzťah ku Slovensku a obnove jeho pamiatok, by museli prelomiť tzv. Benešove dekréty. Alebo súdnou cestou dokázať, že gróf Viliam, ktorý zdupkal pred osloboditeľskou armádou do Švajčiarska, bol po druhej svetovej vojne údajne neprávom označený za kolaboranta.

Prvá požiadavka je absurdná a druhá? Posledný šľachtic z Hlohovca totiž naozaj osudovo spolupracoval. Ale ani nie tak s ľudákmi, ako skôr s Hitlerovými nacistami. Nebyť argumentov Ľudovíta Wintera a následného zákroku vlády, Erdődyovci by naše najchýrnejšie kúpele v Piešťanoch odpredali nemeckému konzorciu.

Dúfajme, že dotknuté samosprávy nebudú také naivné ako v mnohých prípadoch veľkohubých sľubov reštituentov a že súdy budú odborne spravodlivé a morálne neoblomné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #Hlohovec #dedičské spory #dedič #Erdődiovci