Minimálny program

Spoločný postup piatich kandidátov na šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja, plus sľúbená súčinnosť šiesteho, je, samozrejme, dobrou správou. Ešte lepšou by bol spoločný postup politických síl, ktoré sa ku kandidátom prihlásili.

25.09.2017 12:00
debata (4)

Pre voličov totiž nemusí byť rozhodujúce, čo hovorí Klus, Mičev či Lunter, ale čo hovoria tí, ktorých volia každé štyri roky.

Poraziť fašistov by nemala byť otázka jedného politického aktu – krajských volieb, ale dlhodobého postupu celej demokratickej politickej scény. Samozrejme, iná otázka je, či to, čo je potrebné, je na Slovensku aj možné.

Nekotlebovskí kandidáti robia, čo je v ich silách. S chybami, ako keď sa Martin Klus úplne zbytočne pustil do prieskumnej agentúry Focus, ale napokon predsa ukazujú, že vedia, o čo v Banskobystrickom kraji ide. Tí piati, čo sa dohodli na zadaní dvoch paralelných prieskumov verejnej mienky, ale aj Ján Lunter, ktorý sa k nim nepripojil, ale sľubuje, že výsledky septembrových prieskumov budú rozhodujúce aj pre jeho ďalší postup.

Čeliac smrteľnej hrozbe, pre demokraciu nie je podstatné, kto chce aké dane.

Slová o hľadaní programových prienikov sú možno vzhľadom na rôzne politické východiská kandidátov (od nezávislého Stanislava Mičeva cez Martina Klusa podporovaného SaS, OľaNO a spol. až po kandidáta obskúrnej Jednoty – ľavicovej strany Slovenska Viliama Baňáka) trochu nadnesené. Rozhodujúci je v každom prípade len jeden prienik: spoločné presvedčenie, že postup extrémnej pravice treba zastaviť práve tam, kde sa pred pár rokmi začal, v Banskej Bystrici.

Voliť však nebudú len Klus, Lunter či Mičev. A na voľbách sa nezúčastnia ani tak „ich“ voliči – napokon, s výnimkou poslanca Národnej rady za SaS Klusa nikto z nich vo voľbách ešte nekandidoval, takže „svojich“ voličov ešte nemôže mať – ako skôr voliči rôznych politických strán. Ak už teda hovoríme o prienikoch, existuje spoločné povedomie o tom jedinom naozaj dôležitom „prieniku“ aj medzi rozhodujúcimi politickými stranami?

Neteoretizujeme. Prvým neslávnym príkladom z praxe bolo už samotné zvolenie extrémistu Kotlebu pred štyrmi rokmi. Po zbabranej kampani Smeru, ktorý sa cítil príliš sebaisto, prišla fatálna rana v podobe neochoty pravice v kraji (vtedy ešte vedenej SDKÚ) podporiť v druhom kole smeráckeho kandidáta proti Kotlebovi.

Druhým neslávnym príkladom bola reakcia politikov z SaS, na čele s Ľubomírom Galkom, na fakt, že v tohtoročných voľbách sa Smer rozhodol podporiť Luntera. Galkova prvá výzva, že sa má Lunter okamžite vzdať podpory Smeru, inak bude jeho kandidatúra „pošpinená“, svojím idiotstvom azda predstihla ešte i tančeky SDKÚ z roku 2013. Myslia si v SaS, že v Banskej Bystrici možno poraziť fašistov bez voličov Smeru? Alebo im je to jedno?

Čeliac smrteľnej hrozbe, pre demokraciu nie je podstatné, kto chce aké dane. Nastúpiť musí minimálny program: zbaviť sa hrozby. Voliči v Banskej Bystrici (a nielen tam) to budú potrebovať počuť aj od svojich strán, nielen od jednotlivých kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #BBSK #voľby do VÚC