Legenda padá

Prinajmenšom jeden z najvyšších ústavných činiteľov klame. Ale nech si premiér a prezident pohadzujú horúci zemiak okolo stretnutia vo vládnom hoteli Bôrik ako chcú, podstatné ostáva jedno: Andrej Kiska musí verejne a detailne vyjasniť financovanie svojej volebnej kampane, aj tej neoficiálnej, čo ju v rokoch 2013 a 2014 predchádzala.

02.10.2017 20:00
debata (128)

Absurdná už je len predstava, ako hlava štátu modliká u predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby pomohol vyžehliť vraj nechcený daňový podvod súkromnej firmy bratov Kiskovcov. Ale prezident, ktorého ešte pred niekoľkými dňami mnohí vykresľovali ako prepevnú morálnu oporu tohto štátu, sa čoraz viac zamotáva do pavučín vlastného zahmlievania pravdy. Svojimi vyjadreniami deň čo deň vyvoláva nové spochybnenia a neodpovedá na otázky, ktoré mu kladú už aj netrpezlivo vyčkávajúci spojenci.

Minulý týždeň podal demisiu ako prvý člen Trumpovej vlády minister zdravotníctva Tom Price. Dôvod? Na súkromné účely prelietal zo štátneho rozpočtu 52-tisíc dolárov. Kiskovo cestovanie vládnym špeciálom na linke Bratislava – Poprad a späť stálo našich daňových poplatníkov takmer milión eur. Slovenská kauza akoby upadla do zabudnutia. Situácia sa nesmie zopakovať.

Ani tentoraz Kiska pri daňovom škandále nič presvedčivo nevysvetlil. Po tajomných pohyboch daní (ne)odvádzaných spoločnosťou KTAG a nejasných zdrojoch financovania prezidentskej kampane prišli na pretras vratky DPH. Tento podnikateľský harcovník sa odvoláva na to, že bezhranične veril svojmu účtovníkovi, a sťažuje sa na zneužitie štátnej moci pri únikoch informácií o čudných finančných transakciách rodinnej firmy. Darmo, bol to Kiska, kto prvý zle zapol gombík na saku svojej údajne legendárnej neomylnosti.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #krátenie daní