Do víťazného konca

Banskobystrický samosprávny kraj stojí na historickom rázcestí. Už o mesiac sa vo voľbách rozhodne, či na jeho čele bude najbližších päť rokov stáť znovu fašista. To by si mali uvedomiť všetci voliči a regionálni politici.

03.10.2017 20:00
debata

Poslanec za SaS Martin Klus to pochopil, včera sa vzdal svojej nominácie. Na základe výsledkov dvoch výskumov verejnej mienky vyslovil podporu podnikateľovi Jánovi Lunterovi, ktorý má podľa všetkého najväčšiu šancu poraziť doterajšieho župana.

Ostatní vážnejší uchádzači o toto horúce kreslo sa majú vyjadriť po stredajšom stretnutí. Dúfajme, že ich okrem čísiel agentúrnych prieskumov osvieti aj rozum a zmysel pre politickú zodpovednosť. A vyzvú svojich sympatizantov, aby neurobili zásadnú chybu ako v predchádzajúcich voľbách do samosprávnych orgánov, ale išli štvrtého novembra k volebným schránkam a dali svoj hlas hlavnému Kotlebovmu rivalovi.

Teraz už totiž nejde o partikulárne osobné či stranícke záujmy. Tu ide o to, či župný dom paradoxne na Námestí SNP ostane semeniskom pravicových nacionalistických extrémistov a celý kraj sa bude naďalej prepadávať do hospodárskeho marazmu a medzinárodnej izolácie. Alebo pod Urpínom zaduje nový, čerstvý vietor a ten zatúlanú, hompáľajúca sa loď s menom Bystrica vráti do slušnej spoločnosti. S fašistickými experimentmi treba nadobro skoncovať. Nielen tam, ale všade na Slovensku.

Je chvályhodné, že viacerí demokratickí kandidáti pred časom našli spoločnú platformu pre dialóg. Dnes ide o to, aby svoju dohodu čo najskôr naplnili a dotiahli ju do konca. Do víťazného konca všetkých, ktorí to s obyvateľmi Banskobystrického kraja myslia naozaj vážne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #Martin Klus #voľby do VÚC #Ján Lunter