Vysávač a bombardér

Isteže, zbrane nezabíjajú ľudí. To ľudia zabíjajú ľudí. Pomocou zbraní. Ani váš vysávač nevysáva, to vy vysávate s ním. Na čo že bol vynájdený a vyrobený ten vysávač? A na čo bola vynájdená a vyrobená poloautomatická strelná zbraň, z ktorej možno po malej úprave vypáliť stovky striel za minútu? Na špáranie si v zuboch asi nie.

05.10.2017 09:00
debata (14)

Po nedeľnom besnení Stephena Paddocka v Las Vegas vyhlásil Biely dom, že na diskusiu o zbraniach „teraz nie je vhodný čas“. Namiesto toho bol vraj vhodný čas na modlitby a účasť s obeťami a pozostalými. Nuž modlitby a účasť v utorok veľmi nepomohli päťročnému chlapcovi, ktorý sa na Floride zastrelil pištoľou, keď hľadal v maminej či babkinej kabelke cukríky. Ešte v tú istú nedeľu nepomohli ani osemročnému chlapcovi, ktorý sa zastrelil otcovou pištoľou na zadnom sedadle rodinného auta v južnej Kalifornii.

Za celé dve desaťročia vietnamskej vojny padlo 58-tisíc Američanov. Kam sa Vietkong hrabe na amerických civilistov! Len od začiatku tohto roka evidovali v Spojených štátoch vyše 46-tisíc incidentov so strelnými zbraňami, pri ktorých prišlo o život viac ako 11-tisíc ľudí (bez samovrážd). Batoľatá samotné každý rok zastrelia zo dva tucty Američanov – či už seba, svojich rodičov, alebo súrodencov.

Nazývať to nešťastnými náhodami je ťažké, keď je reč o krajine, v ktorej žijú asi štyri percentá celosvetovej populácie. Tie však majú vo svojich domovoch (autách, kabelkách) takmer polovicu všetkých zbraní na svete vlastnených civilistami. Legálne, ba za stále ľahších podmienok. Zhodou okolností práve v týchto dňoch majú v Kongrese na stole iniciatívu, ktorá má uľahčiť voľný obchod s tlmičmi. Nešťastia? Určite. Náhody však sotva.

Pseudologika argumentu o ľuďoch, ktorí zabíjajú, a o zbraniach, ktoré sú v tom nevinne, je deravá. A nielen v Amerike. Zbraňový biznis v spojení s politickou a mediálnou kultúrou strachu (zločin, teroristi, utečenci…) je výbušná zmes, s ktorou sa neradno zahrávať.

Všade na svete, aj u nás. Na Slovensku nemáme NRA, iba poľovnícku loby. A nemáme Las Vegas, len Devínsku Novú Ves. Zato strachu je v ľuďoch aj u nás dosť a aj u nás sa nájdu politici, čo sa radi blysnú rečami o svätom práve na zbraň.

Žiadne sväté právo vám neumožní iba tak si kúpiť strategický bombardér. Ani v USA nie. Vždy sú nejaké obmedzenia a diskutovať by sa malo o tom, či stačia, nie o tom, prečo vôbec existujú. Väčšina Američanov bez ohľadu na politické farby je za prísnejšiu reguláciu.

Je za ňu dokonca i väčšina členov zbraňovej asociácie NRA. Všetci by sa isto nezhodli na tom, pokiaľ až treba zájsť, to však nie je hlavný problém. Ním sú politici na výplatných listinách obchodníkov so zbraňami. Tí, čo namiesto diskusie, ktorá by ohrozovala ich peňaženky, ponúkajú modlitby za obete.

Kultúra zbraní a strachu má na svedomí oveľa viac životov ako masové tragédie, o ktorých sa dozvie celý svet. Jej predstavitelia nech si svoje modlitby nechajú na inokedy. Nikto by na ne nemal byť zvedavý. Hore ani tu dole.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane