Jednotný smer zisku

Európska únia sa hrdí tým, že je najväčším jednotným trhom s voľným pohybom tovaru, služieb, osôb a kapitálu.

09.10.2017 08:00
debata (2)

Väčšina jej členských štátov používa jednotnú menu, črtá sa europrokurátor a raz hádam aj spoločný minister financií. Akurát žalúdky a chuťové bunky akoby by sme mali naďalej rozličné. Aspoň sú o tom presvedčení predstavitelia nadnárodných potravinárskych korporácií.

Pokiaľ ide o jednotný trh, akoby uznávali iba jednu zásadu – zásadu voľného pohybu zisku.

Podľa toho posielajú do strednej a východnej Európy „špičkové“ výrobky s chýrnymi značkami, no nižšej kvality i gramáže a neraz pre ľudské zdravie pochybnými zložkami. Hoci sa pritom oháňajú tvrdením, že obyvatelia tzv. nových krajín EÚ preferujú lacnejšie produkty, viaceré sa u nás predávajú za vyššie ceny ako na Západe.

O výrazných rozdieloch medzi výrobkami pod tými istými logami sa vie už dávnejšie. A nielen v slovensko-rakúskom pohraničí. Keď naša vláda v tejto veci vyštartovala so spravodlivým rozhorčením do Bruselu, vzápätí ju ostatné, obdobne diskriminované krajiny podporili.

Európskej komisii neostávalo nič iné iba súhlasiť s kritikou obchodnej politiky dvoch metrov. Akáže tu môže byť spolupatričnosť, keď sa do východnej polovice únie bude vyvážať potravinový odpad?

Niektoré firmy pochopili, že ich výrobky môžeme kupovať napríklad s cukrom a nie s umelým sladidlom. Lenže takých je zatiaľ žalostne málo. Iné sa podvolili na to, že už nebudú predstierať jednotnú receptúru na svojich obaloch, ale kvalitu nezlepšia. Väčšina sa však tvári, akoby sa ich netýkali naše požiadavky a odporúčania komisie. Zrejme sú bezzubé.

Pokiaľ ide o jednotný trh, akoby uznávali iba jednu zásadu – zásadu voľného pohybu zisku. Jednotným smerom z východu na západ. Môže sa potom niekto čudovať z rastúcich protieurópskych ná­lad?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Potraviny #Európska únia #dvojaké potraviny #dvojaká kvalita